Київ. 1 листопада. УНІАН. Голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО вважає, що місцеві вибори за рівнем порушень не відрізняються від усіх попередніх виборів.

Про це О.ЧЕРНЕНКО заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН за результатами попередньої оцінки спостерігачів КВУ за перебігом голосування на місцевих виборах 31 жовтня.

"Незважаючи на те, що ці вибори не стали кроком вперед, не стали прогресом у бік демократичності та вільного виявлення, разом з тим, більшість проблем, які були під час голосування, мало чим відрізняються від тих проблем, які були, наприклад, на минулих місцевих виборах. Хіба вони стали гірше завдяки тому, що закон по факту є гіршим", - сказав О.ЧЕРНЕНКО.

Відео дня

За його словами, спостерігачі КВУ фіксували значну кількість процедурних і технічних проблем, пов’язаних з недосконалістю виборчого законодавства, низьким професійним рівнем роботи членів виборчих комісій та гострим політичним протистоянням на виборчих дільницях. "Усі ці проблеми мають як об'єктивний характер, так і, безперечно, мають людський фактор. До цього також долучилась висока політична напруга", - додав він.

О.ЧЕРНЕНКО повідомив, що найбільш поширеними і системними проблемами були черги на дільницях, зумовлені великою кількістю бюлетенів.

Крім того, за його словами, спостерігачі фіксували чималу кількість порушень, пов’язаних з виборчими бюлетенями. "На деякі дільниці їх доставляли більшу або меншу кількість, ніж кількість виборців. Також не всі ДВК встигли до початку голосування проставити штампи "вибув" там, де напередодні виборів скасовувалася реєстрація суб’єктів виборчого процесу. Непоодинокими були випадки орфографічних і фактологічних помилок у бюлетенях або помилкова доставка бюлетенів, надрукованих для одної дільниці, на іншу. Все це може стати підставою для визнання виборів не дійсними на окремих дільницях", - вважає він.

Крім того, спостерігачі від КВУ фіксували також низку несистемних грубих порушень, пов’язаних з підкупом виборців, спробами вкидування бюлетенів, з недопуском спостерігачів на дільниці, підписанням порожніх бланків протоколів про результати виборів. "Багато з таких порушень припинялися після втручання членів комісій, спостерігачів або правоохоронних органів. Але в кількох випадках такі порушення задокументовані і можуть стати підставою для оскарження виборів на цих дільницях", - підкреслив О.ЧЕРНЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, 2500 представників Комітету виборців України спостерігали за місцевими виборами у 23 регіонах. За рішенням Центральної виборчої комісії статус офіційних спостерігачів мали 645 представників КВУ, усі інші спостерігали як журналісти газети КВУ "Точка зору".