Київ. 29 жовтня. УНІАН. Під час місцевих виборів спостерігався високий рівень конфліктності і конкурентності. Про це сказав на прес-конференції в агентстві УНІАН голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО.

Він нагадав, що з початком кампанії з місцевих виборів КВУ розпочав довготермінове спостереження у 23 регіонах України, а предметом моніторингу є робота виборчих комісій, діяльність суб’єктів виборчого процесу, органів державної влади, судів, ЗМІ.

О.ЧЕРНЕНКО зазначив, що особливостями нинішньої виборчої кампанії було те, що “чорного піару” було більше, ніж під час виборів на всеукраїнському рівні. За його словами, виборча кампанія на місцевих виборах в Україні характеризується “високим рівнем конкурентності та політичного протистояння” При цьому наголосив, що найбільшою проблемою виборчої кампанії стала місцями “непрофесійна і політично заангажована діяльність виборчих комісій”, яка була зумовлена недосконалим законодавством, а інколи корумпованістю членів Територіальних виборчих комісій. За його словами, КВУ фіксував поодинокі випадки недостатньо вмотивованого скасування реєстрації кандидатів. Більшість таких протиправних рішень територіальних виборчих були оскаржені та скасовані у судовому порядку. Однак КВУ не виключає, що “пік процесу” зняття з реєстрації кандидатів може бути “сьогодні-завтра”.

Відео дня

О.ЧЕРНЕНКО високо оцінив рівень роботи адміністративних судів з вирішення виборчих спорів. За його словами, “суди здебільшого проявляли себе гідно і невмотивовані рішення комісій були скасовані судами”.

Голова правління КВУ підкреслив, що в переважній більшості регіонів України процес виготовлення і передачі виборчим комісіям бюлетенів відбувся вчасно і у відповідності до законодавства України, однак, в окремих випадках територіальні виборчі комісії не забезпечили належний контроль над процесом друку бюлетенів, а факти виявлення зайвої кількості надрукованих бюлетенів мали великий резонанс у суспільстві.

КВУ констатує, що загальна якість списків виборців на місцевих виборах дещо краща, ніж на минулих виборах Президента України. О.ЧЕРНЕНКО зазначив, що у списках залишаються випадки граматичних помилок щодо даних виборців. За його словами, є поодинокі випадки наявності у списках «двійників», «мертвих душ», не включення до списку осіб які досягли 18-річного віку. При цьому зазначив, що КВУ зафіксував майже «нульову» активність виборців з перевірки своїх даних у списках.

На місцевих виборах КВУ зафіксував численні випадки поширення «чорного піару» та агітаційної продукції, яка принижує честь та гідність конкурентів. Особливо КВУ обурює факт поширення «фальшивої» друкованої продукції або усної інформації від імені Комітету виборців України, які фіксувалися у Київський, Харківській і Одеський областях.

Керівник проектів КВУ Наталія ЛИННИК на прес-конференції повідомила, що зафіксовано випадки агітації в дошкільних і шкільних закладах Канівського району за провладну партію. Вона також повідомила, що були зафіксовані і перешкоди щодо діяльності журналістів. За її словами, на засіданні ТВК у Львові було прийняте рішення, яке не спрощувало журналістам реєстрацію, а навпаки ускладнювало її. Вона зазначила, що навіть був “резонансний пункт про те, щоб погоджувати матеріали, які будуть розміщені в ЗМІ на засіданні міської виборчої комісії”. Вона нагадала, що вчора на Одещині, коли “в приміщення видавництва “Черноморская” була недопущена преса, не було допущені довірені особи, спостерігачі на засідання виборчої комісії, де видавалися бюлетені ТВК дільничним виборчим комісіям”.

Н.ЛИННИК, говорячи про агітацію під час виборів, зазначила, що в Закарпатській області балотувався “директор горілчаного заводу і він роздавав до гречки ще й горілочку”. За її словами, в Рахівському районі цієї ж області виборцям роздавали навіть комп’ютерну техніку - 8 комп’ютерів”. “Що стосується “чорного піару”, то в Закарпатській області були розміщені білборди з написом “Братва за Рату” з метою дискредитації кандидата РАТУШНЯКА”, - зазначила керівник проектів КВУ.

Н.ЛИННИК наголосила, що “Житомирі розповсюджувалася газета “Сорока” без реєстраційних даних з певною семітською інформацією про кандидата на мера Михайла ЗАСЛАВСЬКОГО”. Вона зазначила, що в місті Дубно Рівненської області виборцям роздавали по 45 гривень. За її словами, в Одеській області в місті Рені безкоштовно розповсюджували запрошення для молоді до стриптиз-клубу.

Заступник голови КВУ Віталій ТЕСЛЕНКО зазначив, що в день виборів ВГО КВУ планує виставити на дільниці для громадського спостереження близько понад 2500 спостерігачів. В Київській, Луганській, Харківській, Одеській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській, Запорізькій, Рівненській областях “спостереження буде щільним, з покриттям дільниць на рівні 60%, працюватимуть оперативні мобільні групи”. Він наголосив, що ця програма реалізується за сприяння Фонду “Відродження”.