Київ. 28 жовтня. УНІАН. Дванадцять опозиційних партій закликають Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА перенести вибори у Харківській області на 2-3 тижні.

Про це заступник керівника виборчого штабу кандидата на посаду Харківського міського голови Арсена АВАКОВА Іван ВАРЧЕНКО заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, з відповідною вимогою до глави держави звернулись партія «Батьківщина», Народно-демократична партія, Українська народна партія, партія «Справедливість», Прогресивна соціалістична партія України, ВО «Свобода», Українська соціал-демократична партія, партії «Зелена планета», «За Україну!», «Єдиний Центр», «Громадська сила», «Християнсько-демократичний союз».

Відео дня

«Перебіг виборчого процесу в Харківській області свідчить про наявність чинників, які роблять неможливим проведення місцевих виборів відповідно до законодавства України, міжнародних стандартів вільних, справедливих, чесних і прозорих виборів, дотримання виборчих прав громадян. Підтвердження тому — численні порушення процедурних питань, пов’язаних з організацією виборчого процесу, паритетним формуванням територіальних виборчих комісій, фактична відсутність рівних можливостей у кандидатів для здійснення агітації», - йдеться у заяві, яку оприлюднив І.ВАРЧЕНКО.

У документі зазначається, що свідченням невиконання органами місцевої влади доручення В.ЯНУКОВИЧА щодо забезпечення чесних виборів є ситуація, що склалася у Харкові із виготовленням виборчих бюлетенів.

«Фактично встановлено, що у Харківській області документи суворої звітності (виборчі бюлетені — УНІАН) друкувалися підприємством, яке не має відповідної ліцензії на здійснення цього виду діяльності», - зазначають автори заяви.

«За таких обставин єдиною умовою проведення чесних виборів може бути перенесення дати голосування та організації виборчого процесу відповідно до вимог законодавства та Конституції України», - йдеться у заяві.

На думку І.ВАРЧЕНКА, вибори на Харківщині можна провести за 2-3 тижні.