Київ. 27 жовтня. УНІАН. Експерти вважають проблеми землевідведення найболючішими у Київській області.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН експерт Всеукраїнського центру захисту прав і свобод громадян Ростислав БАЛАБАН, на сьогодні в області є низка питань, які потребують вирішення. Як приклад, він назвав недостатнє забезпечення сільських населених пунктів транспортними засобами, зокрема шкільними автобусами. За його словами, нестача таких автобусів призводить до того, що багато дітей змушені самотужки діставатися до шкіл, які знаходяться на великій відстані від їхніх помешкань. Ще однією гострою проблемою він назвав погану якість надання медичних послуг. Як зазначив Р.БАЛАБАН, багато медичних установ області побудовані дуже давно, потребують капітального ремонту, при цьому їх забезпечення медичним устаткуванням та лікарськими засобами також на низькому рівні.

Основною проблемою Київської області експерт назвав питання відведення землі. “Навколо Києва немає жодного села, де не було б земельних проблем”, – сказав Р.БАЛАБАН. Він зазначив, що численними є факти незаконної передачі великих земельних ділянок в області фізичним чи юридичним особам. При цьому, за словами експерта, сільська громада не отримує жодного зиску від таких операцій.

Відео дня

У свою чергу депутат Бориспільської районної ради Юрій ФЕДУН зазначив, що одним з “ласих шматків” Київщини є землі Києво-Святошинського району, де вартість земельних ділянок у 0,25-0,30 га може сягати 0,5 млн. американських доларів. Для прикладу він навів ситуацію, що склалась в селах Лісники і Ходосівка цього ж району. За свідченням депутата, у межах цих сільрад певні фізичні особи незаконно отримали земельні ділянки загальною площею близько 5 га. Як стверджує депутат, ці землі, на яких росте ліс, раніше сільради своїм рішенням віднесли до заповідного фонду. Однак, за словами Ю.ФЕДУНА, незважаючи на це вони незаконно опинились у приватній власності, а ліс почали вирубувати. Він зазначив, що внаслідок таких дій держава зазнала значних битків і додав, що вартість відданих земель на “чорному” ринку становить приблизно 5-6 млн. доларів. Ю.ФЕДУН закликав голову Київської обласної державної адміністрації Анатолія ПРИСЯЖНЮКА звернути увагу на ситуацію в цих селах і, як у випадку із незаконним землевідведенням у с.Щасливе, сприяти розв’язанню проблеми.