Київ. 22 жовтня. УНІАН. У діяльності провідних ЗМІ України спостерігається тенденція до замовчування діяльності опозиції.

Це засвідчили оприлюднені сьогодні на прес-конференції в УНІАН результати моніторингу висвітлення влади та опозиції у провідних ЗМІ України, здійснений на замовлення політичної партії “Фронт Змін” кампанією PRP Ukraine.

За даними дослідження, частота згадувань опозиції у матеріалах політичної спрямованості провідних ЗМІ знизилася з 33,5% у травні до 20,6% у вересні; частота згадувань влади, відповідно, зросла з 66,5% до 79,4%.

Відео дня

“Таким чином, наявна тенденція до замовчування діяльності опозиції, тобто, зменшення її представлення у ЗМІ приблизно на третину”, - сказав координатор напряму “Відкрита влада” Уряду змін Богдан КОЗАЧЕНКО.

Він повідомив, що тональність згадувань опозиції і влади у ЗМІ суттєво змінилася. У травні в матеріалах, що містили оціночні судження, про владу було 69% позитивних згадок і 31% негативних. Уже у вересні про владу добре говорили у 77,2% випадків, а негативно – лише у 22,8%. Натомість, якщо у травні про опозицію було 55,9% негативних згадок і 44,1% позитивних, то у вересні вже 66,2% негативних і лише 33,8% позитивних.

“Таким чином, існує цілком виражена тенденція зі зменшення негативних відгуків про владу і збільшення їх по відношенню до опозиції. Фіксуємо зміни у сприятливий для влади бік – приблизно на третину. І приблизно настільки ж погіршення ситуації для опозиції», – зазначив Б.КОЗАЧЕНКО.

Він додав, що у травні у згадках про діяльність Президента у провідних ЗМІ містилося 17,1% негативних повідомлень, у вересні – вже 10,7%. Те ж саме стосується і прем’єр-міністра – частка критики на його адресу знизилася з 19,5% у загальній кількості повідомлень до 11%. “Тобто, в оцінці персоналій представників влади засобами масової інформації відбулася зміна майже удвічі у сприятливий для влади бік”, - сказав координатор Уряду змін.

“Таким чином, за об‘єктивними даними, вираженими в тому числі й кількісно, стан свободи слова в Україні погіршується”, - підкреслив Б.КОЗАЧЕНКО.

За даними моніторингу, на Першому Національному телеканалі про опозицію говорять у 14% суспільно-політичних матеріалів, про владу – вшестеро більше. При цьому у 100% випадків влада згадується в позитивному контексті. Опозиція тільки у 16% - у позитивному, у 84% - у негативному. “Отже заяви влади про відстоювання нею принципів свободи слова не відповідають реальному стану речей. Найочевидніше це виглядає на прикладі роботи Національної телекомпанії”, - зазначив Б.КОЗАЧЕНКО.

Він підкреслив, що сьогодні влада говорить про намір ухвалити у найближчому майбутньому закон про суспільне мовлення, який нібито вирішить проблеми зі свободою слова. “У влади є легший шлях для посилення гарантій свободи слова – треба просто дотримуватися принципів свободи слова на тому телеканалі, який вона прямо контролює. Суспільне мовлення – не самоціль, а засіб гарантування свободи слова. Якби влада справді хотіла суспільного мовлення як інструменту забезпечення свободи слова, вона могла б почати із запровадження стандартів свободи слова на Першому Національному», - додав Б.КОЗАЧЕНКО.

Як заявляють автори, проведений моніторинг є об‘єктивним кількісним дослідженням. Програми новин, відібрані для моніторингу, виходять у прайм-тайм на провідних телеканалах України й упродовж тижня охоплюють 79% глядацької аудиторії старше 18 років по всій Україні.