Київ. 20 жовтня. УНІАН. Член правління Гільдії антикварів України Ольга САГАЙДАК заявляє про порушення митних процедур при ввезенні в Україну культурних цінностей на підставі власного прикладу.

Про це вона повідомила сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

О.САГАЙДАК навела приклади необгрунтованих перевірок митниками супровідних документів. За її словами, намагаючись ввезти в Україну картину українського художника, куплену у Франції за 1800 євро, їй довелося заплатити податки, а також за всі процедури ввезення й розмитнення – доплатити ще 700 євро. Крім того, на ці процедури вона витратила 8 годин.

Відео дня

На думку члена правління гільдії, іноземець, стикаючись зі складнощами при ввезенні в Україну культурних цінностей, у майбутньому на це більше не піде, оскільки процедури ускладнюються також некомпетентністю митників. «Та процедура, з якою я зіткнулася, митники так страхувалися, робили купу зайвих рухів, щоб хтось не сказав, що вони щось не проконтролювали», - зазначила О.САГАЙДАК. За її словами, митники не повністю розуміють, що робити з культурними цінностями при оформленні: «Вона (цінність – УНІАН) викликає у них паніку», - сказала член правління гільдії.

Як зазначив заступник голови Державної митної служби України Степан ДЕРИВОЛКОВ, у випадку з О.САГАЙДАК митники порушили норми митного оформлення, вимагаючи проведення додаткових експертиз і процедур. «При ввезенні культурних цінностей, якщо фізична особа або юридична має на руках документи, що свідчать про те, що це куплено, сплачено в тій країні, звідки слідує ця особа, ми не маємо ніяких підстав не довіряти цим документам», - зазначив він.