Київ. 20 жовтня. УНІАН. Партія «Сильна Україна» представила концепцію інноваційного розвитку України.

Як заявив на прес-конференції в УНІАН керівник експертної комісії партії з інновацій Олександр КАРДАКОВ, розвиток і широке використання новітніх технологій у промисловості й інших сферах життя виведе Україну в лідери світової економіки, створить нові високотехнологічні робочі місця і допоможе припинити відплив інтелекту за кордон.

«В умовах інноваційного процесу створюється додана вартість товару, певна цінність, за яку і платить споживач. Тому інноваційний розвиток сприяє збільшенню ВВП країни, а отже – добробуту кожного громадянина. Наше завдання – зробити інновації масовими, щоб Україна стала більш конкурентоспроможною і багатою державою. Стратегія інноваційного прориву «Сильної України», яку ми розробили в рамках нашої експертної комісії, дає відповіді на питання, як цього досягти», – сказав О.КАРДАКОВ.

Відео дня

За його словами, Україні потрібно розвивати дієву «інфраструктуру інновацій», тобто повний цикл створення, комерціалізації і використання новітніх розробок. Для цього партія пропонує реформувати систему наукових інститутів, що забезпечують теоретичну основу інновацій. «Держава повинна переглянути принципи фінансування Академії наук і галузевих академій. Кошти повинні одержувати не самі установи за фактом свого існування, а конкретні групи вчених, орієнтовані на певний результат», – наголосив керівник комісії.

О.КАРДАКОВ сказав, що після цього наступним етапом повинен стати розвиток технопарків і технокластерів, які трансформуватимуть наукові розробки у виробництво. «У створенні і розвитку технопарків активну позицію повинна займати місцева влада, яка має бути зацікавлена в інноваційному підвищенні ефективності підприємств свого регіону», – зазначив він.

За словами експерта, також органи управління на місцях повинні створювати інформаційні центри або консультаційні ради, які б поширювали інформацію про інновації для потенційних споживачів і сприяли адаптації нововведення до потреб і особливостей певного регіону.

Ще одним пунктом партійної концепції є підвищення кваліфікації кадрів, які повинні здійснити інноваційний прорив для України.

«Суспільство, перш за все, повинне користуватися новітніми розробками. Вже сьогодні ми пропонуємо вводити так звані соціальні інновації, які дозволять істотно поліпшити рівень життя людей, зробити його комфортнішим», – підкреслив член партійної експертної комісії Володимир КУРГА.

За його словами, йдеться про такі проекти, як соціальна карта громадянина, електронний медичний паспорт, єдиний центр прийому звернень громадян, дистанційне навчання, проекти безпеки у школах.