Київ. 18 жовтня. УНІАН. Захід і центр України виступають за зміну мерів міст, а південь і схід висловлюються за стабільність влади.

Про таку тенденцію електоральних уподобань повідомив на прес-конференції в УНІАН директор соціологічної компанії «SocioMediaGroup» Владислав МЕЛЬДМАН.

За його словами, «SocioMediaGroup» у жовтні провела ряд досліджень у різних населених пунктах України.

Відео дня

В.МЕЛЬДМАН наголосив, що, згідно з результатами останнього дослідження у Цюрупінську Херсонської області, Рубіжному Луганської області, Ірпені Київської області і Володимир-Волинському Волинської області, соціологи виявили, що жителі Цюрупінська і Рубіжного не бажають змінювати мера, а в Ірпені і Володимир-Волинському падає рейтинг міської влади.

Як сказав В.МЕЛЬДМАН, за продовження повноважень діючої влади Рубіжного ще на одну каденцію виступають більше 70% опитаних місцевих жителів.

Згідно з даними соціологічної компанії «SocioMediaGroup», 74,3% жителів Рубіжного вважають, що зараз не час змінювати міського голову. Це підтверджується й тим, що за мера Рубіжного Анатолія БУСЕНКОВА, якби вибори у місті відбулися найближчої неділі, проголосували б 37,7% виборців. Водночас значно впав рейтинг його опонента Костянтина КОЗЮБЕРДИ – за нього проголосували б 16,6% виборців. Рейтинг інших суперників А.БУСЕНКОВА сумарно не перевищує 15%.

Схожі електоральні настрої спостерігаються і у Цюрупінську, 67,3% опитаних жителів якого переконані, що на даний момент необхідно, щоб міським головою залишилася Людмила ЗАРІЧНА. За неї, якби вибори відбулися найближчої неділі, проголосували б 39,3% виборців. При цьому значно впав рейтинг її опонентів Василя ПЛОТНИКОВА (за нього проголосували б 14,3% виборців), Володимира ЛЕНЯ (8,7%) і Дмитра ОСИПОВА (6,7%).

Соціолог зауважив, що кардинально протилежна ситуація - в Ірпені. Дослідження показало, що якби вибори у місті відбулися найближчої неділі, то мером Ірпеня став би лідер громадської організації «Нові обличчя» Володимир КАРПЛЮК, за якого проголосували б 30,4% жителів міста. За його опонента Володимира СКАРЖИНСЬКОГО свої голоси готові віддати 8,6% опитаних. А діючий мер Ірпеня Олег БОНДАР набрав би 5,9% голосів виборців.

Аналогічна ситуація і у Володимир-Волинському, де, за результатами дослідження, перемагає представник партії «Справедливість» Анатолій СОРОКА. За нього віддали б голоси 34,3% виборців. На 5,7% відстає від нього чинний мер Петро САГАНЮК, обраний у 2006 році від БЮТ, а на цих виборах висунутий партією Сергія ТІГІПКА «Сильна Україна». Рейтинг П.САГАНЮКА становить 27,8%. Замикає трійку представниця «Нашої України» Віра ЧАЙКОВСЬКА-ТАРЛИКОВА, за яку готові віддати голоси 11,7% респондентів.

В.МЕЛЬДМАН наголосив, хоч дослідження і дає їм змогу “вимальовувати певну картинку”, в цілому в Україні ситуація напередодні дня голосування неднозначна.

За його словами, наприклад, на сьогодні підтримка кандидатів від Партії регіонів навіть на сході та півдні не означає безумовної перемоги.

Опитування проводилось 12-16 жовтня. Сумарно було опитано 3560 респондентів з урахуванням соціально-демографічних характеристик, які представляють доросле населення міст віком від 18 років. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.