Київ. 18 жовтня. УНІАН. На виборах мера Одеси за кандидата від Партії регіонів Олексія КОСТУСЄВА готові проголосувати 43,4% виборців.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження Центру соціальних технологій «Соціополіс», проведені на замовлення Агентства моделювання ситуацій, представлені сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як свідчать дані опитування, головний конкурент О.КОСТУСЄВА - діючий мер Одеси Едуард ГУРВІЦ - значно відстає у виборчій гонці - за нього готові проголосувати лише 18,3% опитаних виборців. Всі решта кандидати на пост міського голови Одеси мають рівень підтримки в межах 2% і менше. Крім того, чимала кількість респондентів ще не визначилися, за кого голосувати (16%).

Відео дня

Водночас результати дослідження продемонстрували, що більшість жителів Одеси вважають, що новим мером їхнього міста стане О.КОСТУСЄВ. 57,1% опитаних назвали його прізвище, відповідаючи на питання «Хто з кандидатів на пост міського голови виграє вибори?». При цьому 16,4% респондентів відповіли, що, на їхню думку, вибори виграє Е.ГУРВІЦ. Близько чверті респондентів (24,6%) не змогли відповісти на це питання.

Як відзначив директор «Соціополісу» Сергій ПАНЧЕНКО, одержаний розподіл відповідей на це питання в цілому є очікуваним.

«Цілком логічно, що більшість прихильників того чи кандидата вірить в його перемогу. Разом з тим спостерігається помітне перевищення, на 12,7%, показника КОСТУСЄВА у відповідях на це питання над його електоральним рейтингом, тобто в перемогу КОСТУСЄВА вірять не тільки його прихильники, але й певна частина прихильників інших кандидатів», - сказав С.ПАНЧЕНКО.

За його словами, кількість респондентів, які вірять в перемогу Е.ГУРВІЦА, менше кількості тих, хто планує за нього проголосувати. Таким чином, можна стверджувати, що в цілому серед жителів Одеси сформувалося очікування перемоги О.КОСТУСЄВА на виборах міського голови, відзначив експерт.

«Напередодні висунення (кандидатів у мери Одеси - УНІАН) кандидат від Партії регіонів пан КОСТУСЄВ мав рейтинг близько 12-14%, як, до речі, і всі кандидати. На сьогоднішній день ми можемо говорити, що все кардинально змінилося, і вже, за оцінками наших колег, у нього 43,4% і 18,3% - у ГУРВІЦА», - прокоментував ситуацію в Одесі директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА.

Водночас явним лідером у рейтингу політичних партій - учасників виборів до Одеської міської ради є Партія регіонів, за яку мають намір проголосувати 45,5% опитаних виборців. Окрім Партії регіонів, станом на початок жовтня до Одеської міської ради проходять ще три партії - «Сильна Україна» (з рівнем підтримки 13,8%), «Батьківщина» (5,8%) і «Фронт Змін» (4,1%). Певні шанси на подолання 3%-го прохідного бар'єру має також Комуністична партія України, поточний рівень підтримки якої становить 2,4%. Рейтинги решти всіх партій не перевищують 1,4%.

Дослідження «Електоральна ситуація в Одесі напередодні місцевих виборів 31 жовтня 2010 року» було проведено «Соціополісом» на замовлення АМС з 7 по 13 жовтня 2010 року (польовий етап - з 8 по 10 жовтня). Загальний обсяг вибірки становить 800 респондентів - постійних жителів Одеси віком від 18 років, які мають право голосу. Теоретична статистична похибка не перевищує 2,8%.