Київ. 15 жовтня, УНІАН. На виборах до Київської обласної ради лідирує Партія регіонів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив науковий керівник Центру соціальних технологій “Соціополіс”, кандидат соціологічних наук Сергій ЛІТВІНОВ, посилаючись на результати опитування.

Згідно з даними опитування, на виборах до Київської обласної ради Партію регіонів готові підтримати 28,9% респондентів, партію “Сильна Україна” - 14,8%, “Батьківщину” - 11%, “Фронт Змін” - 4,1%, ВО “Свобода” - 3,8%, Народну партію - 3,1%, “Нашу Україну” - 2,5%, партію “Удар” - 2,3%, КПУ - 2,2%, Партію зелених - 1,8%. За інші партії сумарно готові проголосувати 4,3% респондентів. Водночас проти всіх мають намір проголосувати 9,2%, не змогли відповісти на запитання 12% опитаних.

Відео дня

Коментуючи результати опитування, С.ЛІТВІНОВ зауважив, що “Київщина завжди була електоральним регіоном БЮТ, і відповідно очікувалося, що “Батьківщина” буде мати значно вищі результати, ніж ми отримали”. Водночас він додав, що “це феномен не тільки Київської області”, зазначивши, що Партія регіонів, за результатами досліджень, “скрізь покращує свої результати, навіть в областях, нетрадиційних, нехарактерних в електоральному плані для цієї партії”.

За словами С.ЛІТВІНОВА, він не може пояснити, “чому знижуються підтримка і рівень довіри до чинного Президента України і уряду більше ніж на 15%, а рейтинги Партії регіонів ростуть, бо це який дуже дивний феномен”.

С.ЛІТВІНОВ також наголосив, що висока підтримка жителями столичної області партії “Сильна Україна“ була очікуваною. За його словами, на президентських виборах на Київщині “ТІГІПКО демонстрував приблизно такий самий рейтинг”. “Ця партія має стабільні і дуже сильні позиції в багатьох регіонах, а не тільки на Київщині”, - додав він.

Науковий керівник Центру соціальних технологій “Соціополіс” вважає, що падіння рейтингу “Батьківщини” можна пояснити скандалами з виборчими списками у Київському обласному та Львівських обласному і міському осередках партії.

С.ЛІТВІНОВ повідомив, що прогнозована явка мешканців Київської області на місцеві вибори становить близько 70%. Він зазначив, що, відповідаючи на запитання: “Скажіть, будь ласка, якби вибори до місцевих органів влади відбувалися наступної неділі, чи взяли б Ви участь в голосуванні?”, 54,3% респондентів сказали “безумовно так”, 15,8% - “скоріше так”, а 9,5% - “скоріше ні”, 14,6% - “безумовно ні”, 5,8% - “важко відповісти”.

Науковий керівник Центру соціальних технологій “Соціополіс” також зазначив, що, порівняно з президентськими виборами, активність виборців на місцевих виборах прогнозується нижчою на 15%, отже цим місцевим виборам, незважаючи на оптимістичні очікування, люди надають меншого значення, ніж виборам Президента країни. За його словами, “це не нова тенденція”.

Крім того, С.ЛІТВІНОВ зауважив, що найчастіше респонденти, відповідаючи на запитання про найгостріші проблеми у їхньому населеному пункті, вказували на поганий стан і низьку пропускну спроможність доріг (41,5%). За його словами, 36,8% опитаних вважають, що це високі комунальні тарифи, 27,6% - низький рівень зарплат, пенсій, 21,2% - високий рівень безробіття, 17,9% - погана якість комунальних послуг, 14,1% - погана система прибирання та утилізації сміття, 11,7% - корупція в місцевих органах влади, 6% - забруднення навколишнього середовища. При цьому соціолог зазначив, що опитані мали можливість давати по кілька відповідей.

Центр соціальних технологій “Соціополіс” проводив опитування жителів Київської області з 6 по 13 жовтня (польовий етап - з 8 по 11 жовтня 2010 року). Загальний обсяг вибірки становить 1600 респондентів-постійних мешканців Київської області. Статистична похибка не перевищує 2,5%.