Дослідження «Електоральна ситуація в Київській області напередодні місцевих виборів 31 жовтня» було проведене Центром соціальних технологій «Соціополіс» з 6 жовтня по 13 жовтня 2010 року (польовий етап – з 8 по 11 жовтня) .

Загальний обсяг вибірки становить 1600 респондентів – постійних мешканців Київської області. Теоретична статистична похибка репрезентативності частки ознаки з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.

Відео дня

ОПИС РЕЗУЛЬТАТІВ

1. На думку опитаних мешканців Київщини, найбільш гострими місцевими соціально-економічними проблемами в області, є «поганий стан і низька пропускна спроможність доріг» та «високі тарифи на комунальні послуги». Дві згадані проблеми назвали у своїх відповідях відповідно 41,5% та 36,8% респондентів. Значна кількість опитаних віднесла до числа найгостріших проблем також «низький рівень зарплат і пенсій» (27,6%), «високий рівень безробіття» (21,2%), «погану якість комунальних послуг» (17,9%).

2. Найбільша частина мешканців Київщини, висловила невдоволення роботою теперішньої місцевої влади. Зокрема, 21,9% респондентів відповіли, що вони повністю незадоволені роботою місцевих органів влади, 22,1% – швидше незадоволені. 29,1% опитаних мешканців Київщини дали «нейтральну» оцінку роботі місцевої влади («наскільки задоволений, настільки й незадоволений»). Позитивно оцінили діяльність місцевих органів влади Київщини трохи більше чверті опитаних – 19,7% респондентів «швидше задоволені» їх роботою, 7,2% – «повністю задоволені».

3. Серед мешканців Київщини спостерігаються в цілому оптимістичні очікування від місцевих виборів 31 жовтня. Майже половина респондентів відповіла, що, на їх думку, вибори будуть мати позитивний вплив на ситуацію в області. Кількість песимістично налаштованих виборців, які вважають, що місцеві вибори будуть мати негативний вплив на ситуацію в області, майже вдвічі менша – 27,1%. Приблизно кожен шостий мешканець Київської області, який має право голосу, вважає, що місцеві вибори не будуть мати ніякого суттєвого впливу на ситуацію в області.

4.Серед виборців Київщини спостерігається досить висока готовність до участі в голосуванні на місцевих виборах. Якби місцеві вибори відбувалися наступної неділі, на виборчі дільниці прийшло б понад 70% мешканців Київської області, які мають право голосу (54,3% безумовно прийшли б на виборчі дільниці, 15,8% – скоріше всього). Не мають наміру брати участь в голосуванні близько чверті опитаних мешканців Київщини (9,5% – скоріше ні, 14,6% – безумовно ні). Ще не визначились, чи підуть вони на вибори, 5,8% опитаних.

5. Згідно результатів опитування, серед учасників виборів до Київської обласної ради виділяється три партії, які безсумнівно проходять 3%-ий прохідний бар’єр – Партія регіонів (рейтинг якої становить 28,9%), «Сильна Україна» (14,8%) та «Батьківщина» (11,0%). Отримані результати фіксують кардинальні зміни в електоральних рейтингах провідних політичних сил області. Якщо раніше в Київській області явним лідером електоральних симпатій була партія «Батьківщина» (БЮТ), а Партія регіонів за рівнем підтримки належала до «другого ешелону» політичних сил, то тепер ситуація діаметрально змінилася. Явним лідером виборчих перегонів стала Партія регіонів, а «Батьківщина» значно відстає від неї. «Сильній Україні» в цілому вдалося зберегти підтримку, яку отримав С.Тігіпко на президентських виборах, і тепер ця партія займає друге місце за рівнем підтримки на виборах до Київської обласної ради.

Крім трьох лідерів, на виборах до Київської обласної  ради виділяється група партій, які знаходяться на межі 3%-го бар’єру. Станом на 8-11 жовтня до нового складу Київської обласної ради проходять «Фронт змін» (4,1%), ВО «Свобода» (3,8%) і Народна партія (3,1%). Рейтинг в межах 2-3% мають «Наша Україна» (2,5%), «Удар» (2,3%) та Комуністична партія України (2,2%). Очевидно, що для всіх згаданих шести партій питання про проходження до Київської обласної ради залишається відкритим, оскільки різниця між їх рейтингом і 3%-им бар’єром знаходиться в межах статистичної похибки дослідження. Певний оптимізм для вказаних партій може вселяти наявність 12% виборців, які ще не визначилися зі своїм вибором, і частина яких може проголосувати ці партії, додавши до їх рейтингу необхідні відсотки.

Контакти: E-mail: office@ sociopolis.com.ua., тел./факс (044)-360-96-49