Київ. 14 жовтня. УНІАН. «Укрзалізниця» з 2003 по 2010 р. спрямувала близько 600 млн. грн. на виконання Програми підвищення безпеки руху на залізничних переїздах залізниць України 2003-2007 рр., виконання наказів Мінтрансзв’язку з підвищення безпеки на переїздах.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник генерального директора «Укрзалізниці» Сергій МИХАЛЬЧУК.

За його словами, за рахунок цього 352 переїзди з черговими були обладнані шлагбаумами для перекриття всієї проїжджої частини, укладено понад 640 гумово-кордових покриттів і збірних залізобетонних настилів, поліпшено видимість на 948 переїздах, капітально відремонтовані і модернізовані 1044 переїзди, обладнано 23 переїзди з автобусним рухом додатковими місячно-білими сигналами, встановлено майже 4700 світлофорних головок, переглянуто категорію або закрито 190 малодіяльних переїздів.

Відео дня

У період 2003-2010 рр. 76 переїздів перевели в категорію з черговими, 80 переїздів обладнали автоматикою, побудували 8 нових транспортних розв'язок в різних рівнях (шляхопроводів), впроваджена система нових бар'єрних установок.

Крім того, відомство проводить щорічні комісійні огляди переїздів, профілактичні роботи з населенням на прилеглих до залізниць територіях, проводить роз'яснювальну роботу в дитсадках, школах, проводить конкурси для привертання уваги до проблеми дотримання правил на залізниці.

У свою чергу, керівник аналітичної групи консорціуму «Менеджмент Консалтинг Груп» Дмитро ПОДТУРКІН відзначив, що до підвищення безпеки на залізницях необхідно долучити й місцеву владу. За його словами, ще в 2008-2009 рр. на Придніпровській залізниці був розроблений пілотний проект з підвищення безпеки, була створена робоча групи ПЗ і Дніпропетровською ОДА. Проект необхідно було на першому етапі профінансувати на 347 млн. грн., проте можливості для його реалізації за допомогою місцевої влади так і не було знайдено.

Нагадаємо, уряд планує розробити державну програму з метою забезпечення безпеки на залізничних переїздах.

Відповідно до цієї програми, на першому етапі держава профінансує облаштування шлагбаумами всіх без винятку переїздів через залізничні колії. Другий етап реалізації програми передбачає спорудження мостів і шляхопроводів через залізничні колії з метою цілковитої ліквідації всіх переїздів.

За словами першого віце-прем'єр-міністра України Андрія КЛЮЄВА, реалізація цієї програми обійдеться в близько 2 млрд. грн.

«Укрзалізниця» розраховує впродовж місяця завершити розробку програми з будівництва шляхопроводів через залізничні колії.