Київ, 14 жовтня. УНІАН. В Україні планується розробити державну програму з профілактики, виявлення та лікування хворих на бронхообструктивні захворювання легенів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив головний пульмонолог і фтизіатр Міністерства охорони здоров'я України, директор Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Яновського Національної академії медичних наук Юрій ФЕЩЕНКО.

"Зважаючи на високу актуальність цієї проблеми не лише в медицині, а й взагалі у нашому суспільстві, сьогодні держава звернула увагу на це, і сьогодні відбудеться засідання спеціальної комісії, яка створена при Міністерстві охорони здоров'я, для створення державної програми з профілактики, виявлення та лікування хворих на бронхообструктивні захворювання легенів - це бронхіальна астма і хронічні обструктивні захворювання легенів", - сказав Ю.ФЕЩЕНКО.

Відео дня

За його словами, в Україні зареєстровано приблизно 240 тисяч хворих на бронхіальну астму. "Хронічні обструктивні захворювання легенів на відміну від бронхіальної астми діагностуються на пізніх стадіях перебігу цієї хвороби. І у зв'язку з тим, що під час перебігу цього захворювання розвиваються морфологічно незворотні зміни в організмі, цьому захворюванню притаманна висока ступень інвалідизації, різке зменшення якості життя і високі показники смертності", - додав він.

Фахівець також повідомив, що, враховуючи масштабність поширеності таких захворювань та їхньої небезпеки для здоров'я, цього року вперше оголошено проведення 14 жовтня Всесвітнього дня спірометрії. "Спірометричні методи дослідження є основними засобами діагностики таких захворювань", - зазначив Ю.ФЕЩЕНКО.

За його словами, сьогодні Асоціація фтизіатрів і пульмонологів України започатковує Всеукраїнську соціальну програму скринінгу на бронхообструктивні захворювання "Легко дихати, легко жити!", яка триватиме протягом жовтня-листопада 2010 року. Цей соціальний проект передбачатиме не лише інформування громадян і лікарів про необхідність ранньої діагностики цих захворювань, але й проведення безкоштовної спірометрії для населення.