Київ. 14 жовтня. УНІАН. Українські експерти вважають, що від повернення до моделі розподілу владних відносин 1996 року переважний “політичний приз”, в першу чергу дістається Адміністрації Президента.

Про це свідчать результати опитування експертів з питань політичного процесу, оприлюднені сьогодні під час прес-конференції в УНІАН керівником політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень Світланою КОНОНЧУК.

Завданням опитування стало отримання оцінок експертів щодо змісту та спрямованості процесів у політичній сфері та їх впливу на стабільність політичної системи України. Всього було опитано 17 експертів з 10 по 13 жовтня 2010 року.

Відео дня

Зокрема, за словами С.КОНОНЧУК, 59% респондентів вважають, що від цього виграла саме Адміністрація Президента, а самому Президентові дісталося друге місце (35,2%). При цьому, на третьому місці опинилися неформальні групи впливу (29%), а на четвертому олігархічне лобі (12%).

Лише один із учасників опитування сподівається, що у виграші опиняється уряд (6%). Мало хто із опитаних експертів бачить переваги від відновлення президентської форми організації політичної системи для іноземних інвесторів (0%), урядів іноземних держав (6%), та й для суспільства загалом (0%), інститутів політичної системи (партій) (0%) та органів державної влади (парламент) (0%). Останнє доволі симптоматично, адже сама модель класифікується як змішана президентсько-парламентська, та, як видно, знавці скептично оцінюють місце і роль парламенту у ній. Вірогідно, на такій оцінці лежить враження від демократичного потенціалу складу ВР поточної каденції, вважають експерти.