Київ. 13 жовтня. УНІАН. Рівень довіри громадян до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА суттєво падає.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив головний дослідник Міжнародної фундації з виборчих систем (IFES) Ракеш ШАРМА, презентуючи результати останнього дослідження Фундації в Україні “Ставлення українців до адміністрації ЯНУКОВИЧА і державних справ в Україні: результати дослідження IFES”.

За його словами, кілька опитувань громадської думки в Україні після 100 днів перебування при владі адміністрації В.ЯНУКОВИЧА показували, що новому Президенту довіряла більшість українців, однак поточне дослідження засвідчило, що рівень довіри до нього з того часу суттєво впав.

Відео дня

Зокрема, довіряють Президенту 43% українців, 50% відчувають слабку довіру або зовсім не довіряють В.ЯНУКОВИЧУ. Решта не визначилась зі своїм ставленням до глави держави.

Р.ШАРМА констатував, що рівень довіри до більшості інститутів залишається нижче 50%, окрім ЗМІ, яким довіряють 54% українців (не довіряють 35%). Російському патріарху КИРИЛУ довіряють 46% опитаних, 21% - висловили недовіру, а 34% не визначились у своєму ставленні. Патріарху ФІЛАРЕТУ довіряють 39% опитаних, 21% - не довіряє і 39% не визначились.

Більше 40% довіри отримала місцева влада в Україні, зокрема мерам довіряють 45% українців (не довіряють 48%), місцевим радам - 42% (не довіряють також 48%). Трохи менше довіри у губернаторів, яким довіряють 30% українців, а 37% не довіряють (33% не визначились у своєму ставленні).

35% опитаних довіряють Центральній виборчій комісії (не довіряють 47%), 33% довіряють уряду, а 59% - ні. Особисто прем’єр-міністру України Миколі АЗАРОВУ довіряє 37% населення, не довіряє 54%.

29% довіряють Верховній Раді, не довіряють парламенту - 65%.

Колишньому прем’єру Юлії ТИМОШЕНКО довіряють 24% українців і лише 8% довіряють колишньому Президенту Віктору ЮЩЕНКО.

Заступник директора з питань Європи і Азії Гевін УАЙЗ розповів, що дослідження IFES в Україні є вже 18-м дослідженням громадської думки, проведеним IFES в Україні.

Польовий етап цього останнього дослідження проводився 8-20 вересня 2010 року і охоплював 1519 респондентів по всій території України. Вибірка дослідження включала національну вибірку у 1269 респондентів, а також додаткову вибірку у 125 респондентів для м. Києва та у 125 респондентів для АР Крим. Дані зважувались за регіонами, віком, релігійною належністю, віком і статтю, щоб забезпечити репрезентативність для національного розподілу дорослого (18+) населення України. Похибка для вибірки такого розміру складає плюс/мінус 2,6%. Польові дослідження та обробку даних для дослідження проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). Дослідження фінансувалось Агентством міжнародного розвитку США (USAID).