Київ. 13 жовтня. УНІАН. 63% українців вважають, що обмеження свободи преси не можна виправдати необхідністю забезпечення порядку в країні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив головний дослідник Міжнародної фундації з виборчих систем (IFES) Ракеш ШАРМА, презентуючи результати останнього дослідження Фундації в Україні “Ставлення українців до адміністрації ЯНУКОВИЧА і державних справ в Україні: результати дослідження IFES”.

Результати дослідження показали, що більшість українців занепокоєна деяким згортанням прав та свобод в Україні. Так, 36% опитаних висловили занепокоєння згортанням прав і вважають, що українці мають пильно стежити за цим, в той час як 16% стурбовані проявами неповаги до прав і свобод та вважають, що українці мають бути готовими до акцій протесту проти згортання прав і свобод.

Відео дня

Крім того, за даними дослідження, українці також більше схильні вважати, що спостерігається зменшення поваги влади до свободи преси та прав громадян. Так, 63% українців вважають, що обмеження свободи преси та прав громадян не може виправдовуватись необхідністю забезпечення порядку у країні.

Заступник директора з питань Європи і Азії Гевін УАЙЗ розповів, що дослідження IFES в Україні є вже 18-м дослідженням громадської думки, проведеним IFES в Україні.

Польовий етап цього останнього дослідження проводився 8-20 вересня 2010 р. і охоплював 1519 респондентів по всій території України. Вибірка дослідження включала національну вибірку у 1269 респондентів, а також додаткову вибірку у 125 респондентів для м. Києва та у 125 респондентів для АР Крим. Дані зважувались за регіонами, віком, релігійною належністю, віком і статтю, щоб забезпечити репрезентативність для національного розподілу дорослого (18+) населення України. Похибка для вибірки такого розміру складає плюс/мінус 2,6 відсотки. Польові дослідження та обробку даних для дослідження проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), розташований у Києві. Дослідження фінансувалось Агентством міжнародного розвитку США (USAID).