Київ. 13 жовтня. УНІАН. Українці не вважають свою країну демократичною і називають розвиток економіки важливішим, ніж становлення демократії.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив головний дослідник Міжнародної фундації з виборчих систем (IFES) Ракеш ШАРМА, презентуючи результати останнього дослідження Фундації в Україні “Ставлення українців до адміністрації ЯНУКОВИЧА і державних справ в Україні: результати дослідження IFES”.

Зокрема, лише 25% українців вважають, що Україна є демократичною державою, порівняно із 41 відсотком тих, хто так не вважає. Однак відсоток людей, які вважають Україну демократичною країною, все ж зріс порівняно із 15 відсотками у 2008 році, зазначив Р.ШАРМА.

Відео дня

Також дослідження показало, що українці поділились майже порівну у ставленні до демократичного розвитку. 32% українців вважають, що демократія краща за будь-яку іншу форму правління, 25% вважають, що у певних ситуаціях недемократичні методи можуть виявитись кращими, 27% вважають, що для таких людей, як вони, форма правління не має значення, а 16% не визначились. Демократія найбільш популярна серед жителів Заходу України, в той час як апатичне ставлення до типу системи державного управління найбільш поширене на Сході та на Півдні України.

Відповідаючи на запитання щодо відносної пріоритетності економічного розвитку та демократичних прав, українці частіше погоджувались із твердженням, що “економічний розвиток має бути пріоритетом для України навіть за умови згортання деяких демократичних прав” (45%). Лише 33% українців погодилися з тим, що “пріоритетом для України має бути дотримання демократичних прав її громадян, навіть за рахунок скорочення темпів економічного розвитку,” а 22% не визначились.

Майже половина українців (47%) вважають, що демократична система не є найкращим варіантом для забезпечення порядку, в той час як 36% з цим не згодні, а 18% не визначились.

Респонденти поділилися навпіл на рівні 37% у згоді та незгоді із твердженням, що “більш важливо, щоб політичні лідери забезпечували порядок, ніж захищали демократичні права громадян,” а 24% респондентів не визначились.

Розглядаючи різні обмеження, потрібні для забезпечення порядку, більшість українців не вважають для цього виправданим обмежувати свободу преси (64%), обмежувати права громадян на протести (63%) або обмежувати повноваження судів (54%). Респонденти менш схильні висловлюватись проти обмеження діяльності груп громадян/спілок та діяльності опозиційних політичних партій – 44% вважають, що не буде виправданим обмеження діяльності громадських спілок та 44% поділяють аналогічну точку зору стосовно обмеження діяльності політичних партій.

Соціологи відзначають, що після більш ніж півроку перебування Віктора ЯНУКОВИЧА на посаді Президента українці кажуть, що їх турбує або деяке згортання прав та свобод (36%), або ж прояви неповаги до прав та свобод (16%). Чверть українців кажуть, що їх задовольняє забезпечення поваги до прав та свобод з боку адміністрації В.ЯНУКОВИЧА.

Заступник директора з питань Європи і Азії Гевін УАЙЗ розповів, що це дослідження IFES є вже 18-м дослідженням громадської думки в Україні.

Польовий етап цього останнього дослідження проводився 8 - 20 вересня 2010 р. і охоплював 1519 респондентів по всій території України. Вибірка дослідження включала національну вибірку у 1269 респондентів, а також додаткову вибірку у 125 респондентів для м. Києва та у 125 респондентів для АР Крим. Дані зважувались за регіонами, віком, релігійною належністю, віком і статтю, щоб забезпечити репрезентативність для національного розподілу дорослого (18+) населення України. Похибка для вибірки становить плюс/мінус 2,6 відсотки. Польові дослідження та обробку даних для дослідження проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). Дослідження фінансувалось Агентством міжнародного розвитку США (USAID).