Київ. 13 жовтня. УНІАН. Антифашистський комітет України завтра, 14 жовтня, в Києві проведе акцію «День боротьби з націонал-фашизмом».

Про це голова комітету Георгій БУЙКО повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, на Майдані Незалежності «ми розраховуємо встановити інформаційно-наметове містечко для зустрічі з киянами й гостями столиці, з лідерами громадських організацій, а також з народними депутатами України».

Відео дня

Г.БУЙКО також відзначив, що о 16.00 активісти комітету планують провести мітинг під гаслом «Ні націонал-фашизму в Україні!».

При цьому голова Антифашистського комітету України нагадав, що 14 жовтня на державному рівні святкується День українського козацтва. За його словами, до Антифашистського комітету України входять, з-поміж інших, «організації козацтва - православного козацтва».

Г.БУЙКО наголосив, що 14 жовтня учасники акції звернуться до керівництва країни, «бо дуже мало робиться для того, аби зупинити цих представників оскаженілої еліти Галицької і вже не лише Галицької». «Потрібно їх змусити схаменутися й не ганьбити Україну, шанобливо ставитися до громадян України, оскільки в більшості сімей були втрати родичів, які звільняли нашу Україну від німецько-фашистських окупантів, їх сателітів і посіпак», - заявив голова Антифашистського комітету України.

За його словами, історики повинні розповісти правду про діяльність УПА. «Хоч би як сварили націоналісти Дмитра ТАБАЧНИКА (міністр освіти і науки України - УНІАН), але він серйозний не тільки адміністратор, а й серйозний вчений і фахівець, і його роботи, звичайно, мають значення», - відзначив Г.БУЙКО.

За його словами, «керівництво країни має займати ту позицію, яку намагається реалізовувати Президент, але яку намагається потопити команда, яка перебуває навколо Президента». При цьому Г.БУЙКО додав: «Для нас, для росіян, для білорусів, для казахів Велика Вітчизняна війна була одна, і, природно, ми повинні писати правду».

У свою чергу, присутній на прес-конференції секретар Волинського обкому Комуністичної партії України Петро БУЩИК відзначив, що «в кожному регіоні України залишили свої криваві сліди фашисти і їх посіпаки». Він стверджує, що на Волині в 1941-1954 роках, за неповними даними, загинуло понад 8 тисяч людей. За словами П.БУЩИКА, націоналісти спалили його батька, який був головою районного комітету освіти, а також убили 9 вчительок з Полтавської області, які приїхали на Волинь навчати дітей. П.БУЩИК заявив, що таких «жахливих історій чимало».

Крім того, на прес-конференції лауреат премії Ярослава Галана Мирослава БЕРДНИК презентувала свою книгу «Пішаки в чужій грі. Сторінки до історії українського націоналізму». За її словами, в книзі «представлено досить цілісну картину - від виникнення до сьогоднішнього дня розвитку націоналістичного руху». М.БЕРДНИК наголосила, що в книзі багато документальних матеріалів.