Київ. 12 жовтня. УНІАН. Потенціал біоенергетики України на сьогоднішній день становить близько 80 млн. тонн умовного палива.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН експерт з енергетичних питань, голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван НАДЄЇН.

«Україна має найбільший потенціал з розвитку власних відновлюваних ресурсів енергії. На сьогодні він становить близько 80 млн. тонн умовного палива. Це один із найбільших потенціалів в Європі», – сказав він.

Відео дня

І.НАДЄЇН також відзначив, що біоенергетика є однією з пріоритетних галузей для розвитку в країні, зокрема, вона включена до списку національних проектів, схвалених Президентом. «На сьогодні ми маємо більше 120 проектів в Україні. Загальна сума інвестицій, за нашими оцінками – близько 550 млн. грн. Це достатньо низький показник...», – вважає експерт.

За його прогнозами, потенціал біоенергетики, який є сьогодні в Україні, зможе скоротити споживання газу на 15%. У такому разі близько 2 млрд. грн. зможуть додатково надійти в економіку, впевнений І.НАДЄЇН.

За словами заступника голови Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Марії МАЛОЇ, «урядові рішення і бюджетне фінансування не можуть вирішити питання створення цієї галузі (галузі біоенергетики – УНІАН)».

Вона зазначила, що сьогодні розробляються концепції розвитку відновлюваних ресурсів енергії до 2030 року. «У нас немає «білої книги», зараз намагатимемося «білу книгу» написати хоча б до 2030 року, щоб, зокрема, скоригувати недоліки енергетичної стратегії, особливо в напрямі розвитку відновлюваної енергетики в Україні», – сказав М.МАЛАЯ.

За її словами, зараз проводиться відбір пілотних проектів відповідно до національної програми «Нова енергія», затвердженої Президентом. Реалізація цих проектів почнеться найближчим часом. «Упродовж місяця будуть відібрані проекти і буде повідомлення про їх реалізацію», – сказала вона.

Перший заступник директора Інституту проблем екології і енергозбереження Олег ГОРБУНОВ зазначив, що в даний час в Україні немає програми енергетичного розвитку на далеку перспективу. За його словами, потенціал біоенергетики в країні може задовольнити потреби 10-12 млн. чоловік.

«Це фактично весь наш сільськогосподарський і аграрний сектор... Тобто біоенергетика може повністю перекрити всі потреби», – наголосив О.ГОРБУНОВ.