Київ. 8 жовтня. УНІАН. Міжнародні експерти стурбовані інформацією про факти переслідування Службою безпеки України та застосування адміністративного ресурсу з боку державних структур.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН член делегації Міжнародного демократичного інституту (НДІ) з проведення оцінювання передвиборчого середовища Дейвід КОЛЛЕНЕТТ.

“Делегацію глибоко турбує почута нами інформація про переслідування громадських активістів з боку Служби безпеки, а також отримані нами звіти про застосування адміністративного впливу з боку державних структур”, - наголосив він.

Відео дня

Також міжнародних експертів турбує принцип формування виборчих комісій. Зокрема, експерт підкреслив, що механізм формування комісій та їх керівного складу викликає побоювання, що голови комісій можуть зловживати своїм службовим становищем. Звернув він увагу й на проблему клонування партійних осередків, тиск на засоби масової інформації через їх власників.

Член делегації Крістіна ВІЛФОР поінформувала, що делегація, яка перебувала в Україні з 3 по 7 жовтня, складалась, по суті, з двох міжнародних передвиборчих делегацій, роботу яких було організовано Національним демократичним інститутом (НДІ) та Міжнародною фундацією з виборчих систем (МФВС).

За її словами, делегація провела оцінку передвиборчого середовища, а саме: агітаційної кампанії, законодавчої бази, ролі місцевих позапартійних спостерігачів, достовірності інформації, представленої в ЗМІ, та їх впливу на формування громадської думки. Всі заходи, організовані делегацією, мали неупереджений характер і відповідали вимогам законів України та міжнародним стандартам моніторингу виборів, що представлені в Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами. Делегація мала зустрічі з представниками урядових структур, в тому числі з Президентом, з різними учасниками виборчого процесу, в тому числі з Центральною виборчою комісією України, українськими організаціями спостереження за виборами, представниками політичних партій, кандидатами, а також міжнародними організаціями.

За результатами свого візиту делегація Міжнародного демократичного інституту презентувала сьогодні звіт щодо їх оцінки підготовки України до місцевих виборів.

У заяві делегація вітає обіцянку Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА забезпечити демократичність цих виборів, що стануть першими після його вступу на посаду. Вони звертають увагу на те, що законодавча база цих виборів містить позитивні зміни порівняно з попереднім законодавством. Водночас, на думку міжнародних експертів, необхідно терміново вжити додаткових заходів в частині практичного застосування закону з метою підвищення рівня прозорості виборчого процесу та рівня довіри виборців.

Д.КОЛЛЕНЕТТ відзначив, що новий закон про вибори містить деякі покращення, ніж попередні законодавчі акти. “Але ми вважаємо, що потрібно якомога швидше внести додаткові зміни до законодавства щодо підвищення рівня прозорості процесу”, - наголосив Д.КОЛЛЕНЕТТ.

Він зауважив, що політичні зміни, які відбулись останнім часом в країні, створюють додаткові виклики для демократії.

У звіті наголошується, що міжнародні експерти під час зустрічей чули занепокоєння з приводу нещодавнього рішення Конституційного Суду про скасування політичної реформи, а також щодо відповідних законодавчих змін, в результаті яких відбулась реструктуризація балансу між виконавчою та законодавчою гілками влади на користь інституту Президента. “Зустрічі делегації показали, що такі швидкі законодавчі зміни, проведені парламентом за умов недостатнього обговорення, дали підстави розвитку вже існуючих сумнівів щодо спроможності влади бути нейтральним адміністратором”, - підкреслюють міжнародні експерти. На їх думку, напередодні виборів таке сприйняття неминуче впливає на рівень довіри до справедливого ведення виборчого процесу.

“З нашої точки зору наступні вибори в Україні можуть проходити в ситуації політичної поляризації і певної недовіри між політичними опонентами щодо поведінки одне одного”, - сказав Д.КОЛЛЕНЕТТ. В звіті наголошується, що шість із семи партійних лідерів (окрім Партії регіонів ), з якими зустрілася делегація, розповіли про випадки залякування своїх кандидатів представниками влади. Вони розповіли про факти, коли потенційним кандидатам пропонувалось або не балотуватись взагалі, або балотуватись від Партії регіонів.

“Загальний політичний клімат, в якому відбуватимуться ці вибори, характеризується значною політичною поляризацією сил та певним цинізмом в підході до виборів”, - сказав Д.КОЛЛЕНЕТТ.

Заступник директора департаменту Євразії НДІ Кейті ФОКС розповіла, що в своїй заяві НДІ також дав низку рекомендацій владі. Зокрема, в короткострокових рекомендаціях, за її словами, експерти закликають владу здійснити розслідування звинувачень у зловживаннях службовим становищем державними службовцями під час виборів, в тому числі будь-яких форм утисків або втручання у справи кандидатів чи спостерігачів; забезпечити рівні умови та сприятливий клімат для проведення вільних виборів; заборонити використовувати адміністративний ресурс в інтересах будь-кого з кандидатів чи партій; невідкладно розглядати запити від громадських організацій, що здійснюють спостереження.

К.ФОКС зауважила, що серед довгострокових рекомендацій міститься заклик до повного розслідування скарг на тиск з боку представників влади на бізнес-інтереси власників ЗМІ; зміцнення незалежності судової гілки влади з метою сприяння верховенству права і підвищенню довіри громадян до судової системи. На думку експертів, парламенту слід вивчити можливості для створення позапартійних незалежних виборчих комісій на основі згоди між основними партіями тощо.

Член делегації МФВС Гевін ВАЙС зауважив, що нову версію закону про місцеві вибори було ухвалено наприкінці липня з численними важливими змінами. Новий закон містить багато позитивних змін, але, разом з тим, багато аспектів цього закону можуть спричинити погіршення законодавчої бази для проведення виборів. На його думку, в деяких випадках зміни до закону послабили законодавчу базу та її відповідність міжнародним виборчим стандартам, в інших випадках норми закону залишилися нечіткими або такими, що позбавлені зрозумілих інструкцій. У випадку, якщо закону бракує чіткості, це може використовуватися з метою маніпулювання виборчим процесом і бути підставою для занепокоєння. У зв’язку з цим МФВС рекомендує уряду України та Центральній виборчій комісії забезпечити розгляд певних питань з метою проведення легітимних виборів до органів місцевого самоврядування, що відбуватимуться 31 жовтня і в майбутньому.