Київ. 6 жовтня. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація “Асоціація сприяння самоорганізації населення” пропонує Верховній Раді ухвалити закон про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання.

Про це йшлося під час презентації в УНІАН проекту Закону України “Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання”, розробленого Асоціацією сприяння самоорганізації населення спільно з Міжнародним фондом “Відродження”.

Заступник голови організації Наталія МІШИНА наголосила, що законопроект спрямований на “регламентацію найстарішої форми прямої демократії”, що дозволить громадянам та органам самоорганізації населення реально впливати на рішення місцевих проблем та посилить громадський контроль на місцях. Зокрема, проектом визначено порядок скликання та проведення загальних зборів членів територіальної громади за місцем проживання (дому, вулиці, кварталу тощо) та конференцій їхніх представників, повноваження загальних зборів чи конференцій та порядок реалізації їхніх рішень.

Відео дня

За словами Н.МІШИНОЇ, на сьогодні проведення таких зборів чи конференцій регламентується лише Положенням про їх проведення, яке містить лише загальні та фрагментарні норми, що дозволяє місцевій владі за бажання блокувати подібні зібрання громад.

Вона підкреслила, що ухвалення закону сприятиме активізації органів самоорганізації населення.

“У проекті ми торкнулися широкого кола питань, коли, на наш погляд, необхідно врахувати точку зору територіальної громади при ухваленні того чи іншого важливого рішення для місцевого життя”, - наголосила Н.МІШИНА.

У свою чергу, директор Програми „Посилення впливу громадянського суспільства” Міжнародного фонду „Відродження” Олексій ОРЛОВСЬКИЙ підкреслив, що сьогоднішнє законодавство в сфері місцевого самоврядування більше шкодить самоорганізації населення, ніж створює умови для функціонування цих структур.

Він наголосив, що нині дуже важливо ухвалити таке законодавство, щоб громадськість дійсно могла здійснювати контроль за якістю надання житлово-комунальних послуг, за витрачанням коштів на поточний та капітальний ремонт в будинках, на благоустрій прибудинкових територій.

“Тобто органи самоорганізації населення могли би вирішувати велику кількість проблем, як це і робиться в інших цивілізованих країнах світу”, - зауважив О.ОРЛОВСЬКИЙ.

За його словами, центральна влада фактично ігнорує проблему недосконалості законодавства у сфері “локальної демократії”. Наприклад, нещодавнє провальне голосування у Верховній Раді України за законопроект, що передбачав внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення», який у чинній редакції гальмує розвиток місцевого самоврядування та громадські ініціативи. О.ОРЛОВСЬКИЙ повідомив, що за внесення змін до цього закону проголосувало лише 7 народних депутатів, решта просто не брали участі в голосуванні.

О.ОРЛОВСЬКИЙ підкреслив, що громадські організації не зупиняться й продовжать вести лобістську кампанію в парламенті щодо необхідності ухвалення законопроектів, як про органи самоорганізації населення, так і про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання.