Київ. 5 жовтня. УНІАН. «Зелені» організації України, Білорусі, Росії і Казахстану створили Євразійське об'єднання зелених партій.

На прес-конференції в УНІАН відповідну угоду підписали лідер української партії «Зелені» Олександр ПРОГНИМАК, лідер білоруської партії «Зелені» Олег НОВІКОВ, лідер російського екологічного руху «Зелені» Анатолій ПАНФІЛОВ, лідер казахської Партії зелених Руханіят Серікжан МАМБЕТАЛІН.

Вступаючи на прес-конференції, О.ПРОГНИМАК зазначив, що існуюча логіка розвитку людства, заснована на необмеженому збільшенні використання матеріальних та енергетичних ресурсів, привела до деградації природних екосистем, руйнування місця існування і здоров'я людей. Згідно з декларацією принципів ЄОЗП, економічна криза і пов'язані з нею збільшення безробіття і зубожіння населення провокує людей на дії, що призводять до екологічних і соціальних катастроф. Людство і глобальна екосистема знаходяться в стані глибокого антагонізму, що тягне за собою повільну загибеллю усього живого.

Відео дня

За словами О.ПРОГНИМАКА, «усвідомлення прийдешньої катастрофи ставить нас перед необхідністю глибокого переосмислення своїх місця і ролі, кардинальної переоцінки цінностей з метою створення умов, які забезпечують збереження і відновлення природного і соціо-культурного середовища». Серед таких умов лідер «Зелених» назвав переорієнтацію соціально-економічних пріоритетів з розвитку суспільства споживання на створення суспільства стабільного розвитку, перехід до переважного використання технологій, продукти і відходи яких швидко руйнуються до природних з'єднань, що містяться в атмосфері, гідросфері і літосфері, кардинальне скорочення видобування і використання вуглеводнів, зниження енергоємності продукції та енергоспоживання.

О.ПРОГНИМАК також додав, що однією з основних цілей «зелених» є припинення будівництва нових енергоблоків АЕС і поступове закриття вже діючих.

Як зазначили учасники прес-конференції, для реалізації вказаних цілей і створюється Євразійське об'єднання зелених партій. У його рамках буде створена неурядова система збору, аналізу і поширення інформації про стан довкілля і здоров'я населення, попередження екологічно небезпечних наслідків. Також, відповідно до угоди, учасники організації створюють систему контролю за дотриманням законодавства в галузі охорони довкілля, мають намір докласти максимум зусиль для реалізації можливості особистої участі в розробці «зеленого» законодавства, здійснювати пропаганду «зеленого» способу життя, брати участь в екологічному вихованні і навчанні.

Угода відкрита до підписання керівниками інших партій і рухів, які поділяють його принципи.