Київ. 28 вересня. УНІАН. Науковці закликають представників влади звернути увагу на захист населення від деструктивних інформаційних впливів

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН, підсумовуючи результати міжнародного круглого столу «Інформаційно-психологічна безпека людини, суспільства, держави: стан проблеми та шляхи їх розв’язання», заявила заступник директора Інституту соціальної та політичної психології Національної академії психологічних наук України Любов НАЙДЬОНОВА.

За її словами, на засіданні круглого столу розглядалося питання «інформаційних війн», технологічних і психологічних впливів, насамперед, на молоде покоління.

Відео дня

Як сказала Л.НАЙДЬОНОВА, на думку учасників круглого столу, ключовим моментом інформаційно-психологічного захисту населення є вироблення медіа-імунітету, тобто, науковцями розроблена спеціальна концепція і програма, зокрема, для викладання у старших класах загальноосвітніх шкіл, що дозволить їм відрізняти й відокремлювати ту чи іншу інформацію.

У свою чергу, народний депутат Юрій БОЛДИРЄВ висловив сподівання, що Україна рано чи пізно візьме на озброєння наукові розробки та програми, які дозволять виробити імунітет «проти жуликів і політичної омани».

За його словами, у разі запровадження таких програм у людей рано чи пізно буде напрацьовано відповідне сприйняття.

Голова Всеукраїнської громадської організації «Культи та суспільство» Валерій ЧЕБАНЕНКО звернув увагу на той факт, що в Україні сьогодні діє понад 90 тисяч неурядових організацій і близько 35 тисяч різноманітних релігійних, і доктрина деяких з них носить «явно деструктивний характер на предмет маніпуляції із свідомістю населення».

Враховуючи актуальність проблеми, учасники круглого столу прийняли резолюцію, у якій, серед іншого, закликають ЗМІ звертати увагу на інформацію, яку вони продукують для населення, і замислюватись над наслідками, до яких може призвести ця інформація.