Київ. 24 вересня. УНАН. У Кембриджському університеті (Велика Британія) на постійній основі відкривається Українська програма, у рамках якої студенти зможуть вивчати українську мову і культуру.

Про це професор Департаменту славістики Кембриджського університету Саймон ФРАНКЛІН повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Розуміння України, вивчення України на фундаментальному рівні в Західній Європі майже не представлене, в Північній Америці, Канаді - є. Україна фігурує у нас (у Європі — УНІАН) тільки коли тут чергова політична або економічна криза, а так якось зникає зі сторінок газет, і у свідомості не фігурує. Ми вважаємо, що це шкідливо і погано не лише для України, але й для нас», - сказав С.ФРАНКЛІН.

Відео дня

За його словами, одним із основних напрямів програми є формування розуміння України серед громадян Великої Британії і Західної Європи в цілому.

У свою чергу, керівник Департаменту славістики Кембриджського університету Ема ВІДДІС зазначила, що студенти університету можуть вивчати українську мову як другу іноземну, оскільки всі студенти зобов'язані вивчати, як мінімум, дві іноземні мови.

«Ми надаємо можливість вивчати українську мову і культуру студентам нашого факультету. Наш факультет - це не тільки факультет мовознавства, це також факультет культурознавства. Це означає, що ми пропонуємо студентам курси з історії», - сказала Е.ВІДДІС.

Як зазначив С.ФРАНКЛІН, до відкриття постійної Української програми у Кембриджі з 2008 року діяла Українська програма, ініційована Департаментом славістики за підтримки українського бізнесмена Дмитра ФІРТАША. Її робота була направлена на поглиблення знань про Україну в суспільстві і формування нового погляду та інноваційних підходів у вивченні країни. Два роки українську мову в Кембриджі вивчали понад сорок студентів. За словами С.ФРАНКЛІНА, фінансування постійної Української програми також здійснюватиметься за підтримки Д.ФІРТАША.

«Матеріальна база представлена звідси (з України - УНІАН). Головну підтримку надає Дмитро Васильович ФІРТАШ. Він бере участь із самого початку, це його приватні пожертвування. Безумовно, він грав і грає ключову й істотну роль у цій програмі, і ми б не дійшли до даного етапу без цієї підтримки - це абсолютно ясно», - підкреслив С.ФРАНКЛІН.

У свою чергу, керівник Української програми Кембриджського університету Рорі ФІННІН зазначив, що серед європейців спостерігається велика потреба у постійному вивченні української мови і культури.

«У Європі давно не було такої програми. Я думаю, що це симптом більшої проблеми. На мою думку, наприклад, Шевченко - великий світовий поет, якого світ дуже часто ігнорує. Звідки береться таке ігнорування? Чому світ не знає більше про Тараса Шевченка? Річ у тім, що шевченкознавство, як і українознавство в ширшому сенсі, не стало науковою дисципліною в Європі через те, що я називаю «світовою зворотною галюцинацією». Якщо галюцинація - це бачити те, чого немає, то зворотна галюцинація - це не бачити те, що є. Університети в Європі не помічають Україну, її культуру, мову і літературу», - сказав Р.ФІННІН, відзначивши зростання інтересу до України серед європейців.

За його словами, значна увага в Українській програмі Кембриджу приділяється питанням освіти громадськості. У рамках програми проходять популярні щорічні Фестивалі українського кіно, а також публічні лекції і семінари про сучасну Україну, які відвідали члени британського парламенту, Посольства України у Великій Британії і представники телерадіокомпанії ВВС. Також студенти вивчають твори українських письменників XIX-XX століть.

Р.ФІННІН також повідомив, що до вивчення української мови в Кембриджі залучатимуться якомога більше викладачів з України.

«Наша мета - підготувати нове покоління аналітиків, політиків, які знають і розуміють Україну, знають, що Україна не є частиною російської сфери впливу», - підкреслив Р.ФІННІН.