Київ. 17 вересня. УНІАН. Громадські діячі і митці обурені реакцією Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА на свій відкритий лист щодо соціально-політичної ситуації в Україні.

Про це вони сказали сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Заступник голови Української всесвітньої координаційної ради Михайло РАТУШНИЙ зазначив, що після оприлюднення відкритого листа почали з’являтися повідомлення про те, що автори листа підписували його за гроші, що вони відкликають свої підписи.

Відео дня

“Насторожує, що замість відкритого діалогу або хоча б формальної відповіді на поставлені у відкритому листі гострі питання з’явилися інспіровані особами, наближеними до адміністрації ЯНУКОВИЧА, провокативні повідомлення”, - сказав М.РАТУШНИЙ.

За його словами, відповідь Президента мала бути “у контексті суспільного діалогу, а не якихось провокацій чи інсинуацій”. “Формат цієї відповіді має обрати сам Президент”, - додав М.РАТУШНИЙ.

Надзвичайний та Повноважний посол України Юрій ЩЕРБАК зазначив, що відкритий лист дає “комплексну, всебічну оцінку діяльності нового режиму, ґрунтується на фактах, які вже мали місце в Україні”, і не є “поспішним і емоційним”.

На його переконання, Президент має вести постійний діалог з громадянським суспільством і “не обмежуватися колом обраних їм діячів”. Здатність послухати якісь негативні моменти - це свідчення мудрості тих, хто стоїть при владі”, - сказав Ю.ЩЕРБАК.

Він також вважає, що Президент має оприлюднити своє бачення ситуації в країні.

За словами Ю.ЩЕРБАКА, лист підписали “не люди, які б’ються за владу, а люди, які представляють громадянське суспільство”.

Надзвичайний і Повноважний посол України Володимир ВАСИЛЕНКО закликав співвітчизників відреагувати на цей лист. “Лист є відкритим, і кожен українець може приєднатися до листа і висловитись на його підтримку. Я закликаю співвітчизників відреагувати на цей лист”, - сказав він.

Онук Івана Франка Роланд ФРАНКО, у свою чергу, спростував інформацію, яка з’явилася у деяких ЗМІ, про те, що він відкликав свій підпис. Водночас він підтвердив, що “незгодний з недостатньо делікатною формою листа”.

Відкритий лист підписали 150 діячів культури та громадськості з понад 15 регіонів України. Вони висловили свою стурбованість з приводу соціально-політичної ситуації, що складається в Україні в результаті діяльності команди Президента В.ЯНУКОВИЧА.