Київ. 15 вересня. УНІАН. Представники місцевої громади столичної Дарниці переконані, що міська влада та бізнесмени порушують їх права у сфері містобудування. Зокрема, йдеться про протизаконність вирубки парку ім.Малишка, що знаходиться біля станції метро “Дарниця” та планів знищення шкільного стадіону за адресою вул.Міста Шалет, 6 для зведення сучасного критого Льодового стадіону.

Про це заявила на прес-конференції в УНІАН представник місцевої ініціативної групи, голова громадської організації Дніпровського району “Самоврядна громада” Інна ПЛОТНІКОВА.

Вона звернула увагу, що рух киян на захист від забудови двох названих об’єктів вже набрав серйозного розмаху через те, що політика сучасної влади не відповідає демократичним нормам.

Відео дня

“Влада зазіхнула на саме святе – це, ми говорили вже про знищення зелених насаджень, а зараз я вважаю, що це зазіхання на здоров’я дітей, людей, які знаходяться в цьому “спальному” районі (Комсомольський масив в Дніпровському районі)”, - зазначила І.ПЛОТНІКОВА.

Конфлікт навколо парку ім. Малишка, за її словами, вже привернув увагу громадськості не тільки столиці, але й всієї України, а до стадіону на вул. Міста Шалет, який є єдиним на три діючі школи, та де займаються спортом також багато дорослих людей з числа місцевих жителів, прикута увага вже не тільки громадськості, а й політичних сил.

“Позиція наша однозначна: парк це надбання наше, надбання Києва і його треба повернути у власність територіальної громади.

Діалог з владою, як зазначила І.ПЛОТНІКОВА, щодо вказаних конфліктних питань розпочатий. “Стосовно переговорів з Київською адміністрацією, то як кажуть “лід тронувся” і хоча б обіцяють, що земельні ділянки парку Малишка будуть з часом повернуті у власність територіальної громади. Ми будемо вірити в те, що діалог буде підкріплений конкретними діями”, - сказала вона. Що ж стосується шкільного стадіону, на місці якого в рамках підготовки до Євро-2012 вирішено побудувати великий спортивний комплекс, який, як зазначила активістка, навряд чи буде доступний для мешканців безкоштовно, то відповідне рішення приймалось без обговорення з громадськістю, і більш того, будівельниками вже були розпочаті без відповідних дозвільних документів підготовчі роботи на об’єкті: зведено паркан, знесено спортивне обладнання, розпочаті земляні роботи. І.ПЛОТНІКОВА повідомила, що на сьогодні під громадською ініціативою про скасування відповідного землевідведення вже зібрано необхідну кількість підписів місцевих жителів і найближчим часом ці документи будуть передані керівництву Києва та держави.

Присутня на прес-конференції народний депутат Леся ОРОБЕЦЬ наголосила, що будівництво на місці шкільного майданчика є незаконним. Про це вона заявила посилаючись на відповіді профільних структур на її депутатські запити.

“Будівництво незаконне. Чому? По-перше, дозвіл на виконання підготовчих робіт забудовник отримав незаконно ще до того, як отримав акт на право постійного користування земельною ділянкою. По-друге, забудовник почав рити котлован. Цей факт зареєстрований актом державної земельної інспекції м.Києва і наголошую на тому, що виконання таких робіт забудовник розпочав не маючи ніяких відповідних документів ні на землю, ні на проведення будівельних робіт”, - сказала депутат.

За її інформацією, з приводу виявлених порушень вона звернулась до прокурора Києва, до Мінсовіти та до опозиційної сили в Київраді – фракції Блоку Віталія Кличка. Наразі чекає відповідей.

“Невже у ЧЕРНОВЕЦЬКОГО не знайшлося іншого клаптика землі, щоб збудувати льодовий стадіон? Чи решту землі можна продати, а цю проблемну, під шкільним майданчиком можна всунути Міністерству сім’ї і молоді і ні ті, ні інші не ставитимуть собі питання чи це законно і чи можна це робити за кошт дітей?”, - додала Л.ОРОБЕЦЬ.

Вона зазначила, що не проти будівництва льодового стадіону, але не на місці шкільного стадіону і не за рахунок дітей.