Київ. 14 вересня. УНІАН. Всесвітньо відома українська танцювальна команда «RеD Foxes», яка виступає на спортивних змаганнях (черлідерс), спростовує інформацію про свою дискваліфікацію Міжнародною федерацією баскетболу (FIBA).

На прес-конференції в УНІАН президент Федерації Черлідерс, керівник команди «RеD Foxes» Олена РОЖКОВА зазначила, що члени команди із здивуванням дізналися з повідомлень іноземних ЗМІ про те, що їх виступ під час чоловічого чемпіонату світу з баскетболу, який проходив у Стамбулі, спровокував в Туреччині політичні дебати на тему їх нарядів під час виступів у мусульманських країнах.

Також іноземні ЗМІ писали, що прем'єр-міністру Туреччини Реджепу ЕРДОГАНУ нібито не сподобалися дуже відверті костюми українок під час матчу Туреччина-Росія, про те, що на грі збірних США та Ірану уболівальники відверталися, коли виступали «RеD Foxes», а також про те, що ФІБА дискваліфікувала українок.

Відео дня

«Я хочу зразу ж заявити про те, що ніяких офіційних заборон на виступ «RеD Foxes» з боку FIBA не було. Жодних заяв про дискваліфікацію не надходило», - відзначила О.РОЖКОВА.

Крім того, вона повідомила, що команда взагалі не виступала на матчі США–Іран у Стамбулі, а в цей час знаходилася в іншому турецькому місті – Анкарі.

Також О.РОЖКОВА спростувала повідомлення ЗМІ про виступ групи на грі збірних Росії і Туреччини. «Про те, що ми не виступатимемо на матчі Туреччина–Росія, після якого і з'явилася інформація у турецькій пресі, ми знали за місяць до його проведення», - підкреслила керівник команди «RеD Foxes».

«Кому і навіщо потрібно було використовувати наше добре ім'я, зароблене десятиліттями, - для нас це відкрите запитання, на яке ми не знайшли відповіді», - сказала О.РОЖКОВА. За її словами, все, що стосується політики, членів танцювальної команди не цікавить, і вони не мають наміру робити ніяких політичних заяв, хоча і не виключають, що стали жертвами «внутрішньополітичних розборок», до яких, насправді, не мають жодного відношення.

Також О.РОЖКОВА відзначила, що не одержувала від уряду Туреччини жодних офіційних повідомлень. «У мене немає ніяких коментарів з цього питання, на мою адресу ніяких офіційних заяв не надходило», - відзначила вона.

О.РОЖКОВА повідомила, що «RеD Foxes» провела всі заплановані виступи на чемпіонаті у Стамбулі і вже має запрошення на два наступні чемпіонати з баскетболу, зокрема на чемпіонат світу серед жіночих команд, який стартує через тиждень у Празі.

Щодо костюмів, в яких виступали танцівниці, О.РОЖКОВА зазначила, що для чемпіонату у мусульманській країні костюми були спеціально підготовлені і узгоджені з оргкомітетом змагань. Вона підкреслила, що одяг танцівниць був значно більш закритим, ніж їх звичайні костюми, і особливо це стосувалося виступів у Рамадан.

О.РОЖКОВА не виключає, що у пресі була названа їх команда, оскільки вже кілька років «RеD Foxes» є стандартом для інших черлідерс-груп у усьому світі. Вона звернула увагу на те, що дуже часто ЗМІ, які писали про цей «скандал», використовували фотографії інших танцювальних груп. «Бачать черлідерсів – отже, це «RеD Foxes», - відзначила керівник команди.

Вона також не виключила, що ця інформаційна війна проти «RеD Foxes» була розпочата їх конкурентами.

*** «ReD Foxes» - танцювальна команда, заснована О.РОЖКОВОЮ у 2001 році в Києві (Україна). Команда бере участь у спортивних змаганнях, концертних програмах, теле-шоу, презентаціях, показах мод і рекламних зйомках в усьому світу.

У складі команди професійні гімнастки, балерини і танцівниці, які пройшли жорсткий відбір.