Київ. 8 вересня. УНІАН. Партія “Єдиний Центр” планує врахувати і використати результати праймеріз при формуванні списків партії на місцевих виборах та висуванні кандидатів на посади міських голів регіональними партійними організаціями.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив один з лідерів “Єдиного Центр” Ігор ПОПОВ.

Він розповів, що з 3 по 7 вересня партія проводила відкрите попереднє голосування за кандидатів від партії на місцевих виборах. За словами І.ПОПОВА, усього на праймеріз було висунуто понад 4 тисячі кандидатів. Із них близько 75% кандидатів були від “Єдиного Центру”, решта – безпартійні та члени інших політичних сил, представники громадських організацій, лідери місцевих громад.

Відео дня

Один з лідерів ЄЦ зазначив, що кожен охочий міг підтримати свого кандидата, проголосувавши за нього лише один раз на офіційній Інтернет-сторінці партії. 7 вересня партія провела всеукраїнський День голосування: у громадських місцях по всій країні було обладнано майже тисячу спеціальних пунктів для голосування бюлетенями.

Підбиваючи підсумки голосування, І.ПОПОВ розповів, що загалом у голосуванні за відкриті списки “Єдиного Центру” взяли участь майже 100 тисяч громадян по всій країні, з них майже 40 тисяч через Інтернет і майже 60 тисяч в наметах 7 вересня. Найбільш активними у голосуванні стали Хмельницька, Івано-Франківська та Закарпатська області.

І.ПОПОВ зауважив, що прізвища кандидатів, які отримали найбільшу підтримку у своїх регіонах, мало що говорять київським експертам. Поява багатьох з них на лідерських позиціях за результатами голосування стала несподіванкою навіть для активістів “Єдиного Центру”. За словами І.ПОПОВА, це засвідчило, що праймеріз є реальним інструментом делегування найбільш достойних представників кожної громади до органів місцевої влади.

Представник ЄЦ водночас зазначив, що партія виступає проти того, аби механізм праймеріз був включений до виборчого законодавства як загальнообов’язкова норма. “На нашу думку, попереднє голосування за відкриті списки партій повинно стати насамперед усвідомленою необхідністю для партій, започаткувати політичну традицію та зміцнити фундамент політичної культури в країні”, – сказав І.ПОПОВ.