Київ. 8 вересня. УНІАН. Потенційні кандидати в мери обласних центрів об’єдналися в громадську організацію для захисту демократичних виборів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив лідер ГО «Якість життя», майбутній кандидат в мери Одеси Олексій ГОНЧАРЕНКО.

За його словами, потенційні кандидати в мери різних міст України об’єднані в Асоціацію регіональних лідерів, будуть співпрацювати між собою, аби під час виборів уникнути застосування адміністративного ресурсу проти себе. Він зауважив, що це не політичний проект, і не представляє жодної партії. “Ми всі представляємо інтереси жителів наших регіонів, і ми об’єдналися, щоб вирішувати проблеми наших регіонів – шляхом обмінну досвідом, практики. Під час виборів – шляхом підтримки один одного та захисту чесних, демократичних виборів”, - підкреслив він.

Відео дня

О.ГОНЧАРЕНКО підкреслив, що асоціація планує регулярно інформувати громадськість, в тому числі за допомогою загальнонаціональних ЗМІ, про хід виборчої кампанії в регіонах. “Про ті порушення, які можуть мати місце, про ті факти тиску, які можуть мати місце, й думаю, що така інформація буде корисною для всієї країни, і для наших міст зокрема”, - наголосив потенційний кандидат в мери Одеси.

Лідер ГО «Громадський Форум Івано-Франківська», потенційний кандидат в мери Івано-Франківська Юрій СОЛОВЕЙ наголосив, що дуже важливо, аби до влади в регіонах прийшли молоді люди, які б опікувались більше конкретними проблемами міста, ніж політикою. Тому він сподівається, що об’єднання молодих регіональних лідерів допоможе ефективніше захищати права його членів в ході виборчої кампанії. “Насправді мета наша проста, і полягає в тому, щоб кожен в нашій країні має право обирати і бути обраним, і власне на це право і на реалізацію цієї мети направлені наші зусилля”, - наголосив він.

Також, за його словами, метою асоціації є приведення до влади на місцях молодих лідерів, “які не будуть займатися речами, які роз’єднують країну, а будуть вирішувати проблеми, які є схожими у всіх регіонах... проблема доріг, будинків”.

Ю.СОЛОВЕЙ висловив переконання, що це об’єднання регіональних лідерів стане прикладом для інших, що навіть маючи протилежні погляди на ті чи інші питання, можна об’єднуватись і шляхом діалогу вирішувати всі дискусійні речі.

Розповіли учасники прес-конференції й про проблеми в регіонах, з якими вони вже стикнулися як потенційні кандидати. Зокрема, лідер ГО «Харківські сузір’я», потенційний кандидат в мери Харкова Андрій БІЛОГРИЩЕНКО повідомив, що зустрівся із значними труднощами не лише з розміщенням реклами в Харківських ЗМІ, а й з можливістю бути висунутим від тієї чи іншої партійної організації. Він стверджує, що як тільки партійна організація заявляє про готовність підтримати його кандидатуру у неї одразу з’являються проблеми з перереєстрацією організації в місті. Зокрема, так сталося, за його словами, з харківською організацією “Єдиний центр”.

Він вважає, що парламент має заборонити органам Мін’юсту проводити перереєстрацію партій чи її регіональних структур під час виборчої кампанії. А.БІЛОГРИЩЕНКО також переконаний, що необхідно зобов’язати місцеві управління юстиції брати до відома зміни в партійних організаціях, а не виконувати “функції жандармерії” - контролю за внутрішньою діяльністю партій. Також, за його словами, існуюча ситуація дає можливість маніпулювати партійними структурами на місцях, аж до розпуску, що автоматично тягне за собою зняття кандидатів від партії з виборів.

А.БІЛОГРИЩЕНКО сподівається, що Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ, як гарант Конституції, втрутиться в цю ситуацію, доручивши Генеральній прокуратурі перевірити факти незаконної відмови у перереєстрації партійних організацій місцевими управліннями юстиції напередодні виборів та зініціює внесення вищезазначених поправок до українського законодавства.

Крім того, учасники прес-конференції наголосили, що мають намір звернутися до В.ЯНУКОВИЧА з вимогою забезпечити проведення демократичних виборів в країні та закликати міжнародні організації активно висвітлювати місцеві вибори.