Володимир Співаковський: «Запахло великими грошима. Як я і передбачав раніше, як тільки система освіти запропонує якийсь вартісний «продукт», в неї поллються річки величезних інвестицій».

В останні дні розгораються суперечки про те, які підручники тепер будуть – книжкові або електронні. Для одних – це прогресивне реформування шкільних процесів, а для інших – грандіозний переділ ринку. Ціна питання - п`ять мільярдів доларів. Приводом став скандальний шум про те, як бути – за умови ненадрукованих підручників для 10 класу. Їх, не дивлячись на деяку непідготовленість, вирішили викласти в Інтернеті.

Це була вимушена артпідготовка, але вона виявилася благотворною. Тому що тут же урядовими лідерами були презентовані нет-буки, букрідери (вони ж “читалки”), е-буки, i-буки, ноут-буки, моноблоки, звичайні комп`ютери, i-pad’и, i-pod’и. Тепер рай буде для виробників (постачальників) гаджетів, програмного забезпечення, периферійних пристроїв, контентних дисків, спеціальних меблів, кадрів інженерів, програмістів і абсолютно іншої системи перенавчання вчителів.

Відео дня

Конфлікту інтересів не уникнути, адже досі цей бізнес був монопольно поліграфічним. Уявляєте, позбудуться роботи ті, хто пов`язаний з виробництвом паперу, її перевезеннями, видавництва, друкарні.

Неясно, як там зійшлися зірки, але Україна несподівано перехопила ініціативу, навіть у Росії. Вона не тільки стала сама виготовляти букрідери (українсько-тайванське СП) і домовилася про постачання нет-буків Apple. Найголовніше, що саме в Україні народився винайдений нашим співвітчизником відомим вченим Володимиром Співаковським перший в світі Гіпермаркет Знань, який викладений на порталі www.xvatit.com, і без якого все ці нет-буки і букрідери – порожні іграшки. Адже потрібний прорив не тільки у використанні електроніки на уроках, але і в передовому якісному контенті.

Песимісти і консерватори говорять, що у букрідерів багато недоліків, а нет-буки дорогі і позбавлені захисту від вандалізму, що діти ризикують зором, а країна - зайвими витратами на закупівлі і ремонти. Насправді, електронну техніку закупити можна, тим більше що Президент України включив цей проект в перелік Національно пріоритетних. Але чи готові вчителі до таких доленосних трансформацій? Чи не саботуватимуть?

А в цей час бізнесмени щосили готуються зробити декілька пілотних проектів, таких, які, наприклад, реалізуються в київському ліцеї “Гранд”, де школярам не тільки роздали найкращі нет-буки, але і всі вчителі філігранно володіють інтернетним інструментарієм. Поки Росія зав`яза в дискусіях, Захід згідливий, а китайці опустили ціни на ці гаджети до $78 – саме час для відриву.

Ситуація на ринку електронних книг, i-pаd’ів і нет-буків несподівано стала «вибуховою». На що екстрено відреагував портал www.xvatit.com і готовий надати приголомшуючу картину того, що відбувається зараз на цьому ринку.

Повне дослідження можна подивитися на сторінці http://xvatit.com/it/it_rassled/