Київ. 30 серпня. УНІАН. Постраждалі від афери групи компаній «Еліта-Центр» вимагають відновлення роботи Комісії при Київській міській державній адміністрації щодо розподілу житла і затвердженню черговості укладання попередніх договорів з постраждалими інвесторами.

Про це заявили уповноважені представники постраждалих інвесторів на прес-конференції в УНІАН.

Уповноважений представник постраждалих інвесторів від об'єкту по вул. Отто Шмідта, 34-42 Артур СЕВРЮКОВ зазначив, що сьогодні під стінами КМДА інвестори провели акцію з вимогою виконати рішення Київради про укладання попередніх договорів на отримання житла в об'єктах, що будуються, для потерпілих.

Відео дня

За його словами, заступник київського міського голови Олександр МЕЩЕРЯКОВ, який вийшов до мітингуючих, призначив зустріч з представниками постраждалих інвесторів на завтра. Проте О.МЕЩЕРЯКОВ, який призначений головою комісії з розподілу житла серед «елітівців», відмовляється підписувати попередні договори з потерпілими.

«Кожна новопризначена людина округлює очі стосовно того, що було попередні 4 роки. І кожну новопризначену людину необхідно щоразу посвячувати в нюанси.» - додав А.СЕВРЮКОВ.

У свою чергу уповноважений представник постраждалих інвесторів від об'єкта по вул. Петра Запорожца, 15-в Олена РУДЕНКО повідомила, що станом на 31 березня ц.р. налічується 1143 інвестори (з-понад 1700), які погодилися переуступати свої права вимоги КМДА і натомість одержати квартири згідно з рішенням Київради.

Вона нагадала, що згідно з цим рішенням Київради, через два місяці після подачі інвесторами заяв з ними мали почати підписувати попередні договори.

За даними О.РУДЕНКО, на сьогодні підписано 31 попередній договір на отримання житла в будинку по просп. Правди, 5, введення в експлуатацію якого очікується 25 жовтня ц.р.

«На даний момент «Київміськбуд» вже передав Київському інвестиційному агентству 102 квартири. Це об'єкти по просп. Маяковського, 1-3 і Лайоша Гавро, 1. Тобто 102 людини вже зараз можуть підписати попередні договори. Ці об'єкти зараз будуються. Але в нас виникає запитання: для кого ці квартири будуються? Адже з нами не хочуть підписувати договори», - сказала вона.

О.РУДЕНКО також повідомила, що списки інвесторів з вказівкою черговості отримання житла подані в КМДА «давним-давно».

«З квітня місяця щомісяця змінюються відповідальні люди за рішення нашого питання. Змінилися чотири голови комісії. Ми вже зверталися до влади щодо вирішення цієї проблеми, але влада не реагує. Тому ми вимагаємо, щоб до 3 вересня ця комісія запрацювала і КМДА все-таки почала виконувати рішення Київради», - сказала вона.

Постраждалі інвестори також вимагають, щоб КМДА підготувала проект розпорядження про легітимний механізм передачі квартир від Київського інвестиційного агентства Головному управлінню житлового забезпечення, а потім у власність потерпілих.

О.РУДЕНКО зазначила, що якщо вимоги постраждалих інвесторів не будуть задоволені, вони готові до безстрокових акцій протесту.

«Якщо до 3 вересня комісія не збереться, ми виходимо на безстрокову акцію під Адміністрацію Президента і стоятимемо до останнього», - підкреслила вона.

При цьому уповноважений представник постраждалих інвесторів від об'єкта по вул. Героїв Сталінграда, 7-в Надія ТИМЧЕНКО обнародувала звернення до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, представника Президента в Конституційному Суді Олени ЛУКАШ з проханням проаналізувати і дати оцінку виконанню указів Президента України про забезпечення житлом потерпілих від «Еліта-Центр».

О.РУДЕНКО також зазначила, що з 19 земельних ділянок групи компаній «Еліта-Центр», за якими прийняте рішення Київради, будівництво житла можливе тільки на 9 ділянках (розрахованих на будівництво 700 квартир), інші потребують або заміни, або збільшення частки квартир, призначених для постраждалих інвесторів.

«Є ще 11 ділянок, які належали раніше «Еліта-Центр», на яких можна побудувати 1 тис. квартир», - додала вона.

При цьому, за інформацією потерпілих, КМДА мала оголосити інвестиційний конкурс щодо залучення забудовників на трьох ділянках – по вул. Курнатовського, Запорожця і Малиновського, проте конкурс не проводиться через відсутність коштів на проведення передпроектних робіт.

Як повідомляв УНІАН, за даними МВС, внаслідок будівельної афери «Еліта-Центр», яка була розкрита в лютому 2006 року в Києві, постраждали 1 тис. 760 чол. Усього в інвесторів шахрайським шляхом вкрадено понад 100 млн. дол.