Київ. 25 серпня. УНІАН. Жителі села Лісники Києво-Святошинського району просять Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА захистити їх від свавілля правоохоронців, вчиненого 17 серпня у приміщенні сільради.

Відповідне звернення жителів села Лісники сьогодні на прес-конференції в УНІАН оприлюднила голова сільради Ольга САГАЧ.

За її словами, 17 серпня працівники Слідчого управління ГУМВС України у Київській області із залученням спецпідрозділу "Беркут" "провели незаконний обшук та вилучили усі документи з приміщення сільради", які велися починаючи з 2006 року і по цей час, хоча у постанові про обшук значилися лише два документи, які були видані у 2008 році і мали бути приєднані до однієї зі справ, яка розглядається у суді.

Відео дня

За словами адвоката Олександра МАРЧУКА, вилучення документації відбувалося без достатніх правових підстав, з грубими порушеннями Кримінально-процесуального кодексу України.

Закрема, заявив адвокат, працівники міліції примусили співробітників і депутатів сільради звільнити свої робочі місця, не надавши їх змоги забрати особисті речі. “Їх виштовхували на вулицю, хоча слідчі дії, згідно з КПК, повинні проводитися за їхньої присутності", - сказав О.МАРЧУК.

Крім того, зазначив адвокат, уповноваженим представникам сільради не надали можливості ознайомитися з постановою про проведення обшуку, поняті та свідки були привезені правоохоронцями із собою, що дає підстави сумніватися у їхній неупердженості і незацікавленості. Посадовим особам сільради після завершення обшуку не надали копію протоколу.

Також О.МАРЧУК звернув увагу на той факт, що під час обшуку міліція вилучила і відмовилась повертати, без пояснень, його особистий ноутбук та ноутбук його колеги, у яких містяться документи і дані, що становлять адвокатську таємницю. У контексті цього О.МАРЧУК зазначив: "Президент повинен вжити заходів, щоб посадові особи, які перевищили повноваження, були звільнені".

На переконання адвокатів та жителів села Лісники, такі дії переслідують єдину мету: дискредитувати і звільнити з посади голову сільради з метою перерозподілу землі, яка належить сільській громаді.