Київ. 20 серпня. УНІАН. Сьогодні відбувся офіційний запуск Європейської інформаційної мережі міграції будівельників (ECMIN), до якої тепер матимуть доступ легальні й нелегальні мігранти з України, які працюють на будівництві в країнах Євросоюзу.

Інформаційну мережу на прес-конференції в УНІАН представили глобальний координатор із міграції Інтернаціоналу будівельників і деревообробників Джин СУК ЛІ, генеральний секретар Європейської федерації будівельників і деревообробників Сем ХЕГГЛУНД і голова профспілки будівельників України Василь АНДРЄЄВ.

За словами В.АНДРЄЄВА, мережу було створено Європейською федерацією будівельників і деревообробників за підтримки національних профспілок 15 країн для допомоги мігрантам-будівельникам, які працюють у країнах ЄС. Сьогодні мережа ECMIN об'єднує профспілки будівельників, зокрема українських, польських, румунських.

Відео дня

Він повідомив, що на сайті мережі http//ecmin.efbww.com українські будівельники, які збираються працювати в країнах ЄС, зможуть отримати інформацію українською мовою про оплату, умови праці, контакти профспілок для допомоги в складних ситуаціях тощо. При цьому допомогу можуть отримати як члени, так і не члени профспілок.

У сою чергу С.ХЕГГЛУНД зазначив, що проект фінансується Євросоюзом. Він додав, що українську мову було обрана після польської та румунської через те, що, можливо, Україна наступного року стане кандидатом для вступу до ЄС.

За оцінками генсека федерації, в країнах Євросоюзу працює близько 1 млн. українців, зайнятих у будівництві. При цьому українці працюють у неналежних умовах з низькою оплатою праці, у них немає медичної страховки, відрахувань до пенсійного фонду.

«Перед тим, як поїхати за кордон, у вас буде можливість наперед знати про те, що на вас там чекає», - сказав він.

У ході прес-конференції Д. СУК ЛІ зазначила, що Інтернаціонал, який вона представляє, має намір співпрацювати як з європейськими, так і з українськими профспілками будівельників.

«Профспілка – важлива організація для мігрантів, яка може їх об'єднати за кордоном», - сказала вона.

За даними В.АНДРЄЄВА, в країнах Євросоюзу в будівництві зайнято близько 50% українців, які працюють за кордоном. При цьому їхня заробітна плата становить 60% від розміру зарплати місцевого населення.