Київ. 17 серпня. УНІАН. Представники шоу-бізнесу звертаються до міністра освіти та науки Дмитра ТАБАЧНИКА щодо необхідності внесення змін до законодавства у сфері захисту інтелектуальної власності, які стосуються прав використання фотографій артистів.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент компанії TALANT Group Борис БРОНШТЕЙН, представники шоу-бізнесу направили Д.ТАБАЧНИКУ відповідного листа.

«Поширеним та безкарним у нашій країні є несанкціоноване, неконтрольоване використання та розповсюдження зображень і образів артистів на поліграфічній продукції з боку третіх осіб з метою отримання прибутку. Це призводить до низької якості кінцевої продукції, шкодить іміджу артистів і призводить до збитків компаній, що володіють правами на використання цих образів та зображень (фотографічних творів).

Відео дня

Наразі законодавство України у сфері інтелектуальної власності не містить визначення поняття «фотографічний твір», у зв’язку з чим виникають складнощі в притягненні до відповідальності та відшкодування шкоди у зв’язку з незаконним використанням фотографічних творів, зокрема ускладнена процедура доказування наявності фотографічного твору», - йдеться у листі.

Автори звернення вважають, що для врегулювання ситуації необхідно внести низку змін до чинного законодавства України у сфері інтелектуальної власності, зокрема визначити поняття «фотографічний твір».

«Ми почали виявляти на споживчому ринку велику кількість контрафактної продукції, де використовується імідж та фотографії артистів TALANT Group. Ця продукція, на жаль, не завжди є якісною. Ми вважаємо за необхідне захисти образи артистів та авторські права на знімки», - заявив Б.БРОНШТЕЙН.

«На жаль, поширеним та безкарним є в нашій країні несанкціоноване використання і розповсюдження зображень і образів артистів на сувенірній продукції з боку третіх осіб. Це призводить до низької якості продукції, до збитків компаній, що володіють правами на використання цих образів та шкодить іміджу самих артистів. На жаль, наразі законодавство не містить поняття фотографічний твір», - наголосила адвокат Ліна ЧОРНОУС.

На думку авторів листа, «фотографічний твір - авторський твір, що відображений (зафіксований) із застосуванням аналогових фотографічних технологій (фотохімічних процесів) на матеріальному носії з нанесеним на нього світлочутливим шаром, із застосуванням цифрових фотографічних технологій на матеріальному носії чи в електронній цифровій формі, або із застосуванням лазерних технологій чи інших технологій, який є результатом оригінального бачення і розуміння його автором будь-яких ситуацій, подій і явищ, цікавих для відображення, який свідомо або інтуїтивно передбачив їх вірогідність, скомпонував їх зображення, концептуально поєднав у творі певних людей, їх стан і дії, тварин, рослини, предмети або інші об`єкти матеріального світу, застосував спектр кольорів або відтінків, що найбільш яскраво і точно відображають індивідуальний творчий задум автора, та сприймається глядачем як цілісний сюжет, та асоціюється з відповідними символами, застосованими автором для відображення композиції твору, певними людьми, подіями, явищами, поняттями, об`єктами матеріального світу, і спроможний вплинути на емоційний стан глядача».

За словами Л.ЧОРНОУС, для вирішення цієї проблеми необхідно ввести плату за відтворення примірників творів репрографічним способом, а також цивільно-правову відповідальність за порушення авторських або суміжних прав у вигляді відшкодування збитків або компенсації. На думку адвоката, треба встановити, що компенсація підлягає стягненню за доведення правопорушення, незалежно від встановлення факту наявності або відсутності збитків.

Крім того, вона вважає, що у законодавстві необхідно додатково передбачити, крім цивільно-правової відповідальності за порушення авторських або суміжних прав у вигляді відшкодування збитків або компенсації, штраф у розмірі 10 відсотків від суми, яку суд стягатиме на користь власника авторських або суміжних прав, що перераховуватиметься до державного бюджету України.