24 серпня 2010 року столиця Європейського Союзу відзначить День Незалежності України. Найсильніша людина планети Василь Вірастюк вдягне символ Брюсселя «Manneken Pis» в український козацький костюм, а серце Європи на один день перетвориться на епіцентр українського свята. З такою ініціативою виступила Європейська Асоціація Українців за підтримки проекту «Парк Київська Русь».

«Manneken Pis», вдягнувши козацьке вбрання, стане найвідомішим українцем в Європі! На фоні жовто-блакитного прапора його побачать та сфотографують десятки тисяч туристів з усього світу! Тисячі людей дізнаються більше про Україну!

Україну в Брюсселі представлятиме найсильніша людина планети Василь Вірастюк, а український митець і художник Тетяна Горюшина подарує Брюсселю свою картину, що зображає символ Брюсселя в українському вбранні. Окрім того, програма свята передбачає народні вуличні гуляння, концерт українських творчих колективів, прес-конференцію організаторів, спілкування з пресою та гостями свята. Також відбудеться святкова зустріч українців в таверні “Manneken Pis” біля славнозвісного пам’ятника.

Відео дня

Вже декілька років поспіль святкування Дня Незалежності України в Брюсселі є потужним заходом популяризації України та формування її позитивного іміджу. Цього року, організатори свята робитимуть акцент на туристичному потенціалі України та спільно з «Парком Київська Русь» запросять європейців в гості в Україну, ознайомлять з багатою українською історією, культурою та потенціалом.

Нагадаємо, що почесна традиція вдягання «Manneken Pis» налічує вже більше трьох століть, однак українці долучилися до неї лише у 2007 році завдяки Європейській Асоціації Українців. Символу Брюсселя був подарований український національний костюм, який є точною реконструкцією чоловічого вбрання ХVІІ –ХVІІІ століть козацької доби. Одяг для «Manneken Pis» був виготовлений завідувачем сектору вишивки Національного музею українського народного декоративного мистецтва Валентиною Тищенко. З тих пір брюссельський «Manneken Pis» щороку святкує День Незалежності України. Традиція одягання „Крихітки Жюльєна”, як його називають бельгійці, була започаткована у 1698 році курфюрстом Баварії Максиміліаном ІІ Еммануїлом. Свої костюми для пам’ятника дарували король Франції Людовік ХV, президенти і прем’єр-міністри різних держав, поважні представники різних народів. Відтак, на сьогодні у «Хлопчика, що пісяє» налічується більше 800 різноманітних костюмів. Вони зберігаються в Королівському музеї Брюсселя, де український костюм козака займає своє місце під номером 791.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном в Києві: +38 050 462 05 97

Європейська АсоціаціїяУкраїнців :  е-mail: info@ukrassociation.eu    ,   www.ukrassociation.eu