Київ. 6 серпня. УНІАН. 57% українців вважають, що при розвитку атомної енергетики слід керуватися інтересами безпеки, близько 27% - економічними міркуваннями, зокрема впливом на зниження вартості електроенергії для споживачів країни.

Такі результати соціологічного опитування, проведеного в липні цього року в 7 містах України «Дослідницькою компанією КМГ» і «Захiдно-Украiнською інформаційною фундацією» (WUIAF), озвучені сьогодні на прес-конференції в УНІАН членом Російського товариства соціологів Олексієм ВИСОЦЬКИМ (Росія).

За словами експерта, проведене опитування свідчить, що з 2008 року в даному питанні переваги українців змістилися з питань безпеки на питання дешевизни енергоресурсу, який можливо одержувати після будівництва атомного об`єкту. Відсоток респондентів, що розділяють цю думку, порівняно з попереднім опитуванням зріс на 8%, у той же час відсоток жителів України, які ставлять основним завданням безпеку атомної енергетики, скоротився на 6%.

Відео дня

«Це підкреслює раціональне споживацьке ставлення до даних питань. І це є трендом. Прояв споживацького ставлення – це, з моєї точки зору, здорове, дуже правильне ставлення», - сказав експерт.

В зв`язку з цим, зазначив він, характерні також відповіді на питання про готовність споживачів України платити за енергоресурс більше при диверсифікації джерел поставок палива. Для 75%, або кожного третього з опитаних, низька вартість енергоресурсу є пріоритетом, і лише 21% готові піти на фінансові жертви заради посилення незалежності країни.

О.ВИСОЦЬКИЙ зазначив, що інтерес українців до подій у національній атомній енергетиці країни можна оцінити як достатньо високий. 38% опитаних заявили про те, що прагнуть стежити за інформацією про ситуацію в галузі, з них 8% вказали на ініціативний інтерес. Найбільше цікавляться такою інформацією жителі Києва, а також міст, розташованих поблизу АЕС – Нікополя і Кузнецовська.

Найвищий рівень довіри до інформації про ситуацію в атомній галузі у населення заслуговують повідомлення українських ЗМІ (44% опитаних). У той же час рівень довіри до офіційної інформації (НАЕК «Енергоатом», центральна і місцева влада) становить лише 10%. Кожен десятий з опитаних відповів, що «сьогодні не можна вірити нікому».

88% респондентів, згідно з підсумками опитування, хотіли б у будь-якому випадку одержувати інформацію про розміщення поблизу їх населеного пункту атомних об`єктів. Про готовність взяти участь у громадських слуханнях з даного питання заявили 57% учасників опитування.

Респонденти розійшлися в думці про те, хто саме повинен ухвалювати остаточне рішення про будівництво того чи іншого атомного об`єкту – держава, фахівці атомної сфери, населення. Найпопулярнішим виявився «комбінований варіант» - необхідно створити якийсь колегіальний орган, який представлятиме інтереси всіх сторін.