Київ. 5 серпня. УНІАН. Делегація примирення з німецького міста Тюбінген сьогодні проводить в Києві Марш життя, приурочений до 69-х роковин трагедії Бабиного яру.

Про це повідомили організатори Маршу життя на тему: “Прощений четвер" на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, двісті німців, серед яких діти, внуки і правнуки нацистів, прибули до України, щоб особисто вибачитися перед євреями за Голокост.

Відео дня

Дві колони учасників Маршу пройшли «дорогою смерті» від кінотеатру Київська Русь вулицею Мельникова і від Сирецького парка до меморіального комплексу «Бабин яр», де проводять зустрічі з євреями, які постраждали в роки війни від нацистів.

Перед цим на прес-конференції організатор Маршу, старший пастор, засновник і керівник церкви ТОС Джобст БІТТНЕР нагадав, що близько 1,6 мільйонів євреїв стали жертвами Голокоста в Україні. За його словами, це сталося буквально по всій країні. «В Україні немає, мабуть, жодного міста чи села, де б єврейське населення не піддалося страті або не було б знищене повністю. Відповідальними за цей жахливий злочин були німецькі загарбники, які спільно з групами спеціального призначення (SS), а також за широкої підтримці численних українських підрозділів здійснювали масові знищення єврейського народу», - зазначив він.

Д.БІТТНЕР сказав, що німці як винуватці цих трагічних подій сьогодні несуть відповідальність за те, що б подібне не повторилося в майбутньому. «Ми вважаємо своєю відповідальністю виступити проти проявів антисимітизма, який останнім часом знову набирає силу. Ми маємо заявити, що такого більше не повинно повторитися», - наголосив він.

Пастор розповів, що з двохсот німців, які приїхали сьогодні до Києва, 40 з`ясували, що їхні діди брали участь у військових діях на території України, а деякі навіть в подіях Бабиного Яру.

Так, нащадки нацистів Ганс Петер БЕСТЕР, Анке КРЮГЕР розповіли, що нещодавно дізналися про участь своїх дідів у Другій світовій війні, зокрема й на території України, і вибачились за дії своїх предків. «Я щасливий, що Бог дав мені можливість вибачитися. Мені дуже шкода», - сказав Г.БЕСТЕР.