Київ. 4 серпня. УНІАН. Новий закон про місцеві вибори створює можливості для нерівного використання ЗМІ кандидатами, а також стимулює використання органів Міністерства внутрішніх справ та судів до політичної боротьби.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН голова правління Міжнародної громадської організації “Інтерньюз-Україна” Костянтин КВУРТ.

За його словами, даний закон “не відповідає європейським стандартам”. Він вважає, що у випадку, якщо йдеться “про помилку народних депутатів України” при ухваленні даного закону, то вже у вересні Верховна Рада України може виправити всі недолугості, які в ньому є. При цьому він додав, що якщо закон не буде змінений, то вибори 31 жовтня будуть “нечесними і вони будуть суттєво обмежувати кандидатів на роботу із ЗМІ”.

Відео дня

Директор з правових питань МГО “Інтерньюз-Україна” Павло МОІСЕЄВ зазначив, що в законі закладена “класична схема можливих маніпуляцій щодо його застосування”. Він зазначив, що в законі передбачено, що вимоги щодо рівної оплати за використання друкованих площ або ефірного часу, встановлення розцінок вартості за поширення передвиборчої агітації, надання рівного доступу до ЗМІ всім кандидатам не поширюється на ЗМІ засновником (власником), якого є кандидати в депутати та кандидати на посаду голів сільських, селищних та міських рад. За його словами, стати власником ЗМІ можна, маючи бодай 0,001% частки у статутному капіталі. П.МОІСЕЄВ зазначив, що виходячи з норм закону, кандидат, який опосередковано володіє телекомпанією має право відмовляти у вільному доступі до неї іншим кандидатам.

Директор з розвитку МГО “Інтерньюз-Україна” Євген РАДЧЕНКО зазначив, що в законі передбачено норми, які надають підстави для зняття кандидатів з реєстрації. Він зазначив, що законом, зокрема, передбачено, що “друковані та інші агітаційні матеріали розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування”. За його словами, по суті дана норма означає, що наклеювання листівок на стовпах, будинках чи в інших невизначених місцях є порушенням і в разі його повторення може бути зняття кандидата з реєстрації. Він додав, що відповідно Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення порядку розміщення передвиборчої агітації тягне за собою штраф від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів. За його словами, скласти протокол щодо цих порушень мають право виключно представники органів внутрішніх справ. Директор з розвитку МГО “Інтерньюз-Україна” вважає, що це дозволить втягувати міліцію в політику, адже підхід до провладних кандидатів та до інших кандидатів, виходячи з реалій України, буде нерівний.

Є.РАДЧЕНКО наголосив, що даний закон фактично “узаконює підкуп виборців”. За його словами, він забороняє при проведенні агітації надавати товари, крім тих, що містять зображення чи символіку партії, якщо вартість “не перевищує 5% мінімального розміру зарплати або це 44 гривні і 40 копійок”. Він зазначив, що законом по суті “дозволено легально роздавати продуктові набори, що на упаковках є назва партії чи її символіка”. За його словами, і в цьому випадку будуть різні підходи до провладних та опозиційних кандидатів.

Є.РАДЧЕНКО підкреслив, що із застосуванням даного закону “різко зростає можливість використання адміністративного ресурсу в сенсі використання силових органів, оскільки адміністративні правопорушення контролюються міліцією, а порушення, які передбачені Кримінальним кодексом будуть контролюватися органами прокуратури та СБУ”. “Це буде означати, що всі силові відомства будуть активно працювати на виборах”, - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня набув чинності Закон “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, та сільських, селищних, міських голів”.

Текст закону опубліковано в газеті “Голос України”.

Законом передбачається проведення місцевих виборів 31 жовтня 2010 року з переходом від досі діючої пропорційної (партійної) до змішаної мажоритарно-пропорційної системи виборів органів місцевого самоврядування. Виборчий процес має розпочатися 11 вересня.

Верховна Рада 10 липня ухвалила Закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", внесений головою фракції Партії регіонів Олександром ЄФРЕМОВИМ. 27 липня закон підписав Президент.