Київ. 23 липня. УНІАН. Фракція БЮТ наполягатиме на зміні норм закону про вибори до органів місцевої влади, які не відповідають Конституції України та демократичним принципам.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив заступник голови Верховної Ради, один з лідерів БЮТ Микола ТОМЕНКО.

“Ми будемо наполягати на приведенні даного закону до норм чинної Конституції та законодавства України, але це ми можемо зробити тільки через голосування у сесійній залі”, - сказав він.

Відео дня

М.ТОМЕНКО назвав шлях звернення до Конституційного Суду неефективним. Віце-спікер пояснив це тим, що незабаром суді КС підуть у відпустку. “Термін розгляду у Конституційному Суді, навіть якщо невідкладні питання, півмісяця - місяць мінімально”, - сказав він.

М.ТОМЕНКО не сумнівається, що Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ до 2 серпня підпише закон про місцеві вибори, оскільки якщо цього не станеться, то виборча кампанія стартуватиме за діючим законодавством.

Водночас, переконаний віце-спікер, внесення змін до закону про місцеві вибори стане першочерговим питанням під час наступної сесії парламенту, яка розпочнеться у вересні. “Хоча правильно було б ветувати законопроект і одночасно збирати позачергову сесію парламенту для того, щоб ті пропозиції Президента, які він внесе, проголосувати. Але загальний настрій коаліції такий, що “відпустка - понад усе”, і тому я не бачу жодної раціональної причини, щоб влада пішла по такому шляху”, - сказав М.ТОМЕНКО.

Він зауважив, що закон містить щонайменше 7 положень, які не відповідають чинному законодавству.

Перша проблема, за його словами, пов’язана із забороною самовисування, починаючи з міста. М.ТОМЕНКО наголосив, що виникає парадоксальна ситуація, оскільки на рівні села та селища дозволено самовисування, а починаючи з рівня міста це заборонено. “Партія регіонів вважає, що в селі і селищі є достатня демократія, а вже починаючи з міста самовисування небезпечне”, - додав він. Це, зауважив віце-спікер, пряма антиконституційна норма.

Другою проблемою, за словами М.ТОМЕНКА, є низка заборон для певних соціальних категорій на участь у роботі комісій та голосуванні – військовослужбовці та засуджені. “Це пряма антиконституційна норма, яку можна легко оскаржити в суді”, - зауважив він.

Третьою проблемою М.ТОМЕНКО назвав заборону політичним партіям, які зареєстровані менш, ніж за рік до виборів, брати участь у виборчій кампанії. “Це все одно, що встановити норму про можливість балотування після 60 років”, - сказав віце-спікер.

Четверта проблема, за його словами, полягає у тому, що за умови змішаної виборчої системи виникнуть “так звані два сорти депутатів”, оскільки частину депутатів виборці знатимуть, бо обиратимуть їх у мажоритарних округах, а обраних за списками партій не знатимуть.

П’ятою проблемою, за словами М.ТОМЕНКА, є справедливість і коректність принципу рівного представництва територіальних громад при виборах до районних та обласних рад. Зокрема, зауважив він, згідно з новим законом, ради формуватимуться не за принципом пропорційності, а за принципом територіального представництва громад.

На переконання М.ТОМЕНКА, це призведе до виникнення шостої проблеми, оскільки кількість депутатів усіх рівнів зросте з 233 тисяч до 250 тисяч.

Сьомою проблемою він назвав норму перехідних положень, за якою вибори проводяться скрізь, окрім виборів мера столиці і Київради, а також виборів Тернопільської обласної ради.