Київ. 22 липня. УНІАН. Представники правозахисних організацій закликають українські силові структури звільнити незаконно затриманих шукачів притулку з Узбекистану.

Про це вони повідомили на прес-конференції в УНІАН.

Координатор проекту “Без кордонів” громадської організації “Центр соціальна дія” Максим БУТКЕВИЧ розповів, що з 15 червня 2010 року силовими структурами України проводяться дії, спрямовані на затримання та утримання під вартою шукачів притулку з Узбекистану. За його словами, людей, які, прибувши до України, попросили українську владу про захист, переслідують, намагаючись видати їх до рук тих, від кого вони намагаються врятуватись.

Відео дня

М.БУТКЕВИЧ сказав, що шукача притулку з Узбекистану Уміда ХАМРОЄВА, який проживає в Київській області, співробітники правоохоронних органів України затримали вранці 15 червня у нього вдома. Причиною затримання стало оголошення його у розшук силовими структурами Узбекистану – тими, від чиїх переслідувань У.ХАМРОЄВ намагався врятуватись. За словами координатора “Без кордонів”, це затримання стало лише першим у низці переслідувань та ув’язнень шукачів притулку з Узбекистану, які на законних підставах перебувають в Україні, подавши прохання про надання їм статусу біженця.

Ці затримання відбуваються на вимогу узбецької влади, яка вимагає видати їх до Узбекистану через звинувачення, які там зазвичай висувають політичній опозиції чи незалежним релігійним громадам, сказав М.БУТКЕВИЧ. За його інформацією, дотепер затримано четверо біженців, і ще більше були змушені залишити місця свого проживання в Україні, побоюючись переслідувань.

Координатор проекту “Без кордонів” заявляє, що Україна знову опинилася на межі міжнародного скандалу через порушення державними органами норм міжнародного права, зокрема, конвенцій, підписаних і ратифікованих Україною, які забороняють повертати біженців і шукачів притулку до країни походження чи видавати людей туди, де їм загрожують катування та жорстоке поводження.

Своє занепокоєння ситуацією, що склалася, висловили також міжнародна правозахисна організація “Аmnesty International” та Українська рада з питань біженців. М.БУТКЕВИЧ зазначив, що проект “Без кордонів” використовуватиме усі наявні засоби правової допомоги, аби не допустити порушення прав людей, які звернулися до України за захистом, та завдання шкоди як їм, так і міжнародному іміджеві України. Організація вимагає припинення переслідувань біженців з Узбекистану, надання їм доступу до прозорої та справедливої процедури отримання притулку та звільнення затриманих.