Київ. 22 липня. УНІАН. Громадські організації позитивно оцінюють рішення Міністерства освіти та науки щодо продовження на 5 днів вступної кампанії.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила голова правління громадянської мережі “Опора” Ольга АЙВАЗОВСЬКА.

“Це, звичайно, не найоптимальніший термін, але краще, ніж нічого”, - сказала вона. За словами О.АЙВАЗОВСЬКОЇ, вступну кампанію варто було б продовжити ще хоча б на тиждень.

Відео дня

Вона зауважила, що Комітет виборців України та громадянська мережа “Опора” реалізовують проект громадського спостереження за проведенням вступної кампанії і слідкують за процесом вступу у 50 ВНЗ по всій Україні. О.АЙВАЗОВСЬКА додала, що найбільшими проблемами цьогорічної вступної кампанії виявилося скорочення терміну прийому документів. “Деякі навчальні заклади виявилися не готові до цього і виникли великі черги абітурієнтів”, - сказала вона. Крім того, за словами О.АЙВАЗОВСЬКОЇ, через технічні проблеми 19 та 20 липня не всі вступники мали доступ до системи “Конкурс” та локальних електронних систем ВНЗ. Крім того, додала вона, однією з головних проблем була не поінформованість абітурієнтів про кількість місць на державні замовлення, що фактично позбавило їх права свідомого вибору навчального закладу. Вона додала, що цьогорічні абітурієнти мають право подавати документи не більше, ніж до 5 ВНЗ. “Не знаючи про кількість бюджетних місць, абітурієнти можуть вичерпати ліміт у 5 вищих навчальних закладів, подавши документи на спеціальність, на якій, як потім може виявитися, є лише 5-10 місць державного замовлення”, - сказала О.АЙВАЗОВСЬКА.

У свою чергу керівник проектів Комітету виборців України Наталія ЛИННИК зауважила, що більшість ВНЗ мають умови прийому, що відповідають умовам, затвердженим міністерством, але трапляються і поодинокі винятки. Зокрема, у правилах прийому преференцію вступу до Одеської національної юридичної академії мають «Особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста в Коледжі Університету або в Юридичному коледжі Одеської національної юридичної академії і подали заяву для вступу на навчання в Університеті за скороченим терміном підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за умови вступу на відповідний напрям підготовки, беруть участь у конкурсі за результатами державної атестації».

Крім того, додала вона, сама робота з системою приймальних комісій потребує вдосконалення - більш поглибленого навчання персоналу, що працює з системою і електронними системами у ВНЗ в цілому, в наявності є певна незначна кількість технічних помилок. “Залишається відкритим і питання по наявним у системі “Конкурс” даним по державному замовленню, до прикладу у Одеському державному університеті внутрішніх справ, Хмельницькому університеті управління і права, Білоцерківському аграрному університеті, Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди, Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, де обсяг державного замовлення і квоти поза конкурсного і цільового вступу дорівнюють один одному, що наводить на висновок - на державне замовлення, відповідно, пройдуть тільки цільовики і пільговики”, - сказала Н.ЛИННИК.