Київ. 20 липня. УНІАН. Українська автокефальна православна церква (канонічна) (УАПЦк) звернулася до генерального прокурора України Олександра МЕДВЕДЬКА з приводу порушення конституційних прав, дискримінації та переслідування православної церкви, приниження честі і гідності.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив єпископ, вікарій Київський Олександр ЖИТОМИРСЬКИЙ, коментуючи захоплення церкви УАПЦк в Ужгороді духовенством Української православної церкви (Київського патріархату).

"13 липня цього року в Ужгороді відбулося захоплення церкви та прилеглої території, які по закону належать ужгородській громаді УАПЦк, духовенством УАПЦк на чолі з єпископом Кирилом. Знахабнілі нападники накинулися і побили наших вірян і духовенство нашої церкви", - заявив О.ЖИТОМИРСЬКИЙ.

Відео дня

На прес-конференції журналістам продемонстрували відео- та фотоматеріали, які засвідчують, що зведенням храму займалася громада УАПЦк разом з духовенством автокефальної православної канонічної церкви. Крім того, учасники прес-конференції продемонстрували відео, на якому видно, як захоплюють храм. Після цього, як стверджують учасники прес-конференції, церкву освятив голова Української православної церкви Київського патріархату ФІЛАРЕТ.

У зверненні до Генеральної прокуратури також зазначається, що захоплення храму УАПЦк відбувалося за допомоги міліції.

"Цими діями грубо порушено статтю 17 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", у якій йдеться про те, що право власності релігійних організацій охороняється законом, і ніхто не має права самовільно захоплювати культові будівлі або майно. Також грубо порушена стаття 5 цього закону, у якій йдеться, що "релігійна організація не повинна втручатися у діяльність інших релігійних організацій, в будь-якій формі проповідувати ворожнечу, нетерпимість до невіруючих та віруючих інших віросповідань", - наголошується у зверненні УАПЦк до Генпрокуратури.

УАПЦк просить Генпрокуратуру негайно втрутитися в цю ситуацію, притягнути до кримінальної відповідальності причетних до захоплення церкви та до побиття вірян та священиків, а також вжити всіх заходів прокурорського реагування щодо бездіяльності правоохоронних органів, міліції та прокуратури в Ужгороді під час побиття духовенства УАПЦк.

Коментуючи на прохання УНІАН заяву учасників прес-конференції, голова інформаційного управління Київського патріархії Української православної церкви (КП), єпископ Васильківський Євстратій (ЗОРЯ) зазначив, що саме представники Української автокефальної православної церкви (канонічної) влаштували бійку у храмі в Ужгороді, “напали на наших священнослужителів, і лише завдяки міліції їх з території видалили”.

Він наголосив, що УАПЦк “є організація, яка не зареєстрована державою як церква, а враховуючи те, що її лідер Олег КУЛИК, який називає себе Мойсеєм, знаходиться в розшуку за карними звинуваченнями, то, я думаю, можна зрозуміти, яка довіра може бути до їх слів”.

У свою чергу в УАПЦк заявили про широкомасштабну кампанію, розгорнуту проти глави церкви патріарха Мойсея (О.КУЛИКА).

Прес-секретар і Патріарший адміністратор УАПЦк Леонід СТЕФАНИШИН повідомив, що патріарх Мойсей у 1990 році перейшов до УАПЦк, яка в той час починала відроджуватися. У серпні 1992 року його направили до США в українські парафії УАПЦк. У 1997 році, отримавши відпускну грамоту, заснував у м. Детройт нову громаду для новоприбулих емігрантів з країн колишнього СРСР. У 2000 році повернуся до України і заснував у м. Ужгороді громаду.

“Вісім років на території України незаконно не реєструють Українську автокефальну православну церкву (канонічну). Різного роду брехні, гоніння і ці сфабриковані наклепи - це все, і теперішня ситуація з цим скандалом, є ланцюгом одного сценарію. Сценарію, направленого на знищення патріарха Мойсея як духовно, так і фізично. Це офіційна позиція церкви» - сказав Л.СТЕФАНИШИН.