Київ. 14 липня. УНІАН. Громадське об’єднання «Репортери за свободу слова» презентувало фільм присвячений пам’яті загиблого журналіста Ігоря Александрова.

Зокрема, на прес-конференції в УНІАН відбулася презентація фільму «Два кольори Ігоря Александрова», присвяченого пам’яті І.Александрова, засновника та генерального директора однієї з перших в Україні незалежних телекомпаній «ТОР». 7 липня 2010 року виповнилось 9 років як журналіст пішов з життя через свою професійну діяльність.

Голова ГО «Репортери за свободу слова» Олег СИЧОВ підкреслив, що це фільм-реквієм, а не детектив. За його словами, громадське об’єднання вирішило зняти фільм про І.Александрова, оскільки вважали, що він був незаслужено забутий. “Я нічого не хочу сказати про Георгія Гонгадзе, який пішов з життя за пів року до Александрова, але про нього пам’ятають. Пам’ятають тому, що він працював в Києві у виданні “Українська правда”, тому що він був замішаний у політичному скандалі... Ігор Александров був звичайним провінційним журналістом, який на рівні свого районного центру робив програми, які викликали величезний резонанс, програми, за які він загинув, які викривали факти корупції на самих високих щаблях влади”, - наголосив О.СИЧОВ. Він висловив жаль, що в роковини його смерті, 7 липня, жодне ЗМІ не згадало про журналіста.

Відео дня

За його словами, на сьогоднішній день справа за фактом вбивства журналіста досі не закрита. О.СИЧОВ зауважив, що таких не закритих справ дуже багато, також на сьогоднішній день немає жодної відкритої справи за статтею 171 КПК (перешкоджання журналістській діяльності) і всі подібні справи намагаються представити як хуліганство. «Репортери за свободу слова», наголосив О.СИЧОВ, робитимуть все, щоб такі справи порушувались саме за 171 статтею.

Він нагадав, що у 2009 році в світі загинуло 110 журналістів. За перші 6 місяців 2010 року у світі загинуло близько 50 працівників мас-медіа. У 8 з 10 випадків злочинці, котрі вбили журналіста, залишаються на свободі.

Саме тому, журналісти, які займаються безпосередньою репортерською діяльністю вирішили об’єднатися в громадську організацію.

Адвокат, радник з юридичних питань ГО «Репортери за свободу слова» Олександр СЕРЬОГІН порівняв це об’єднання з “організацією колективної безпеки” журналістів.

За його словами, мета об’єднання, здійснювати системний моніторинг перешкоджанням журналістської діяльності; надавати правову та будь-яку іншу допомогу співробітникам мас-медіа у виконанні їхніх службових обов’язків; вести постійний діалог з владою щодо ролі незалежних медіа у розбудові громадянського суспільства та демократії в Україні; представляти інтереси українських мас-медіа та незалежних журналістів на міжнародному рівні з метою надання правової, професійної та моральної підтримки у разі утиску їхніх прав в Україні.