Київ. 12 липня. УНІАН. При існуючих тенденціях нарощування внутрішнього державного боргу і масового надання державних гарантій криза державної заборгованості може настати вже в 2011-2012 рр.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор аналітичної групи “Da Vinci AG» Анатолій БАРОНІН.

За його оцінкою, незважаючи на деяке зниження держборгу в другому кварталі 2010 р., з початку року спостерігається тенденція його збільшення на 3 %. При цьому, за словами А.БАРОНІНА, зростання держборгу зумовлене здебільшого перевищенням надходжень коштів від випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) над погашенням державного внутрішнього боргу.

Відео дня

Аналітик також зазначив, що бюджетна резолюція на 2011 р. передбачає граничний розмір держборгу на рівні 40% ВВП. «Виходячи з того, що за даними Міністерства фінансів України на початок 2010 р. прямий і гарантований держборг становив 34,6% ВВП, очікується, що до 2011 р. держборг наблизиться до позначки 80,7 млрд. дол.», - зазначив А.БАРОНІН.

За його словами, особливий неспокій викликає випуск ОВДП для погашення заборгованості з ПДВ на суму в 20 млрд. грн., що становить 56% всіх ОВДП, які знаходяться в обігу (без урахування паперів на балансі Нацбанку). «Дана емісія може негативно вплинути на динаміку зростання держборгу, сприяючи негативним тенденціям у середньостроковій перспективі», - зазначив А.БАРОНІН. У той же час, на думку аналітика, ініціатива Президента про надання Національному банку України можливості використовувати золотовалютні резерви для погашення запозичень у міжнародних валютних організацій може сповільнити темпи зростання боргового навантаження.

Як повідомляв УНІАН, ПДВ-облігації будуть випущені для погашення накопиченої за 2009 рік і простроченої бюджетної заборгованості з відшкодування ПДВ. ПДВ-облігації будуть випущені на 17,7 млрд. грн., що становить 91% від 19,440 млрд. грн. – суми простроченої заборгованості держави з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Термін обігу паперів - 5 років під 5,5% річних. Планується, що щорічно гаситиметься по 20% від номіналу ПДВ-облігацій.