Київ. 12 липня. УНІАН. Антимонопольний комітет не керується законом про основні засади державного нагляду і контролю у сфері господарської діяльності.

Таку думку висловив юрист, керівник Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Дмитро ГАРНИЙ сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Закон про АМК прописано таким чином, щоб не відповісти на запит комітету, або неправильно відреагувати на спроби провести перевірки, які загрожують підприємцям», - відзначає юрист. За його словами, діяльність комітету виходить за рамки закону про основні засади держнагляду і контролю у сфері госпдіяльності. «Даним законом також не керується державне контрольно-ревізійне управління», - вважає він.

За словами Д.ГАРНОГО, міліціонери також є контролерами. "Проблема полягає у тому, що «силовики», правоохоронці, які згідно із законом покликані боротися із злочинами і злочинністю, на практиці часто дублюють роботу контролюючих органів, виконують невластиву для них функцію", - говорить він. Якщо міліція приходить на підприємство з перевіркою, то ця перевірка має бути пов`язана з перевіркою якихось фактів про злочини, які надійшли у міліцію. Якщо ж перевіряються такі речі, як куточки споживача, статус працівників – оформлені вони чи ні, дотримання заходів пожежної безпеки, то міліція у такому разі виконує невластиві їй функції і, таким чином, перевищує закон, заявляє юрист. «Однак такі перевірки у нас – явище дуже поширене», - акцентував Д.ГАРНИЙ.

Також він критикує дії уповноважених органів з виявлення фактів виплати заробітної плати працівникам на підприємствах «у конвертах».

Крім того, експерт нагадав, що законом 2275-VI від 20 травня 2010 р. були внесені зміни до закону про державну податкову службу і податківцям надали екстраординарні повноваження з проведення перевірок підприємств і підприємців у даній сфері. «У законі передбачено окремий вид (позачергових – УНІАН) перевірок (з виявлення фактів виплати зарплат працівникам «у конвертах» - УНІАН). А конкретних способів проведення цих перевірок, порядку, прав контролерів, обмеження цих прав немає», - говорить юрист. За його словами, податківцям було надане право проводити перевірки без попередження, без обмежень з боку підприємців.

За словами експерта, у даному законі не прописано механізм проведення таких перевірок, що суперечить ч. 2 ст. 19 Конституції, де зазначається, що контролююча особа діє у рамках закону лише у тому випадку, якщо її дії передбачені законодавством.