Київ. 9 липня. УНІАН. 9-11 липня у Києві в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» відбудеться театралізоване дійство - перший міжнародний великий лицарський турнір «Шабля «Козака Мамая».

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив організатор заходу – директор «Мамаєвої Слободи» козак Костянтин ОЛІЙНИК.

Він зазначив, що турнір відбудеться за участі команд з Франції, Італії та Швеції.

Відео дня

Україну представлятимуть дві команди: козацький курінь під орудою курінного отамана Олега ЮРЧИШИНА, каскадерська команда якого є найкращою в Європі й неодноразово представляла українських козаків перед королевою Великої Британії ЄЛИЗАВЕТОЮ ІІ, та бамбул (підрозділ) кримських вершників на чолі з Лєнуром Бей УСЕЇНОВИМ.

Команди лицарів з Італії і Швеції, де такі турніри проводяться вже тривалий час щороку і навіть двічі на рік, планують показові виступи.

Як повідомив К.ОЛІЙНИК, лицарський загін Франції очолює Шевальє Національного ордену Франції “За заслуги”, співак і громадський діяч Олег СКРИПКА, різні провінції Франції представлятимуть відомі українські культурні діячі: брати Віталій та Дмитро КАПРАНОВИ, соліст гурту “Мандри” ФОМА, Тарас ЧУБАЙ, Тарас КОМПАНІЧЕНКО.

Захід проводиться з метою нагадати українцям про легендарний лицарський дух – дух козацької слави заходу, наголосив К.ОЛІЙНИК. За його словами, існують плани проводити цей фестиваль щороку.

Змагання відбудеться за приз - шаблю «Козака Мамая», на якій буде викарбовано ім’я переможця. К.ОЛІЙНИК звернув увагу, що шабля, згідно з козацькими традиціями, не може бути віддана комусь, її можна лише відібрати на полі битви, тому організатори турніру вирішили, що призова зброя не залишатиме межі України, але на ній будуть викарбувані імена всіх, хто її виборюватиме на змаганнях.

На прес-конференції зазначалось, лицарський турнір «Шабля «Козака Мамая» є некомерційним, а тому вартість вхідного квитка на «Мамаєву слободу» не підвищуватиметься (40 грн. - для дорослих, 10 грн. – для дітей, для дошкільнят вхід безкоштовний).

Відкриття турніру відбудеться сьогодні о 18.30.

Захід організовано за підтримці «Країни Мрій».