Київ. 9 липня. УНІАН. Експерти вказують, що українська влада лише частково реалізує необхідні для євроінтергації України реформи.

Про це свідчать результати першого етапу громадського моніторингу виконання Порядку денного асоціації, оприлюднені сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Україна лише частково виконує реформи, передбачені Порядком денним асоціації (ПДА) – ключовим документом, що нині регулює відносини між Україною та ЄС. Нова влада змінила ціннісні пріоритети у стосунках з Європейським Союзом. Менше уваги приділяється політичним та демократичним перетворенням, більше – економічній співпраці з ЄС”, - йдеться у звіті Проекту "Виконання Порядку денного асоціації Україна-ЄС: експертний погляд".

Відео дня

Старший менеджер Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження» Дмитро ШУЛЬГА наголосив, що питання європейської інтеграції полягає не стільки у дипломатичних відносинах, а, в першу чергу, у проведені реформ всередині країни, які мають наближати державу до європейських стандартів життя.

Керівник проекту, голова Ради Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія ТИЩЕНКО повідомила, що моніторинг проводить Консорціум неурядових організацій у складі Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) та Центру політико-правових реформ (ЦППР) за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження".

«Результати громадського моніторингу допомагають діагностувати, наскільки риторика і декларації про реформи та стратегічний європейський вибір збігаються з реальними політичними кроками уряду», - наголосила Ю.ТИЩЕНКО. «Адже політика в сфері евроінтеграції - це не абстрактна зовнішньополітична діяльність, а насамперед складовий вимір внутрішньої політики», - додала вона.

За словами Ю.ТИЩЕНКО, експерти виокремили близько 60-ти з 78 пріоритетів, визначених Україною та ЄС, в рамках виконання плану, й протягом березня – червня 2010 року аналізували стан їх фактичного виконання.

Перші результати вказують на зміщення ціннісних акцентів з політичних та соціальних реформ на сферу економічної та енергетичної співпраці з ЄС. Зокрема, цьогорічний урядовий План першочергових заходів щодо інтеграції України до Європейського Союзу лише частково збігається з пріоритетами Порядку денного асоціації Україна-ЄС (ПДА) на 2010 рік. У Плані немає таких пріоритетів політичного діалогу як модернізація виборчого законодавства, конституційна реформа, політика у сфері захисту прав людини, регіональна політика тощо. Такі зміни в акцентах зменшують значення ПДА як каталізатора внутрішніх реформ, твердять експерти.

Вони також наголошують на необхідності модернізації українського законодавства відповідно до стандартів ЄС. Нині законодавчої бази достатньо лише для виконання одного з 58-ми пріоритетів ПДА. Для виконання 21 пріоритету потрібно ухвалити нові закони, оскільки нині відповідні питання законами не врегульовано. Для 17-ти пріоритетів потрібно внести зміни до наявних законів або ухвалити нові.

У звіті звертається увага на неповне виконання пріоритетів Порядку денного асоціації. Загалом із 58-ми пріоритетів ПДА Україна цілком виконала лише три. У стадії виконання перебувають 49 пріоритетів. Ще 8 пріоритетів не виконано.

«Проведення моніторингу з боку неурядових експертів дозволяє визначити, наскільки відкритою є інформація про перебіг політичних та економічних процесів у цілому», - зауважила Ю.ТИЩЕНКО. За її словами, моніторинг дозволяє побачити не стільки піарні кроки уряду, скільки цілком реальні досягнення та проблеми у відповідних сферах.

За оцінками експертів, лише 32 пріоритети ПДА представлено у відповідних планах урядових та державних установ. З 11 пріоритетів інформація щодо планів виконання є непублічною, а з 11 пріоритетів інформацію стосовно планування термінів та змісту їхньої реалізації отримати не вдалося.

*** Порядок денний асоціації Україна-ЄС (ПДА) – це базовий документ, що регулює відносини між Україною та ЄС до набуття чинності нової Угоди про асоціацію. Він визначає ключові пріоритети реформ, яким Україна має приділити увагу, щоб повною мірою скористатися можливостями поглибленої співпраці з ЄС. Практична мета ПДА полягає у чіткому визначенні пріоритетів, які вимагають негайних дій ще до офіційного підписання Угоди про асоціацію.