Київ. 6 липня. УНІАН. Представники трудового колективу ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” заявляють про те, що адміністрація підприємства намагається позбавити його працівників пільгового статусу, який дає їм право на достроковий вихід на пенсію.

Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, представник трудового колективу ПГЗКу – водій кар`єрного самоскида Ігор БОЖКО сказав, що близько 200 водіїв самоскидів, які доставляють з кар`єру видобуту там руду для її подальшого збагачення, були нещодавно попереджені про втрату ними гарантованих законодавством пенсійних привілеїв. «Нас повідомили, що у результаті якихось технічних поліпшень умови нашої роботи покращали, а відповідно, можна водіїв переводити з першого списку шкідливості до другого. Але насправді нічого не змінилося. Крім того, на комбінаті постійно підвищуються виробничі норми, в результаті водії кар`єрних самоскидів змушені розганяти свої автомобілі вище за встановлену швидкості, а це може призвести до аварій”, - відзначив І.БОЖКО.

Відео дня

У свою чергу, голова Всеукраїнської профспілки “Народна солідарність” Олексій КЛЯШТОРНИЙ заявив, що працівники ПГЗКу, зайняті на роботах в кар`єрі, продовжують працювати у надважких умовах. «Перепад висоти при спуску у кар`єр сягає близько 300 метрів, висока запорошеність і загазованість призводять до того, що видимість в кар`єрі становить близько 15 метрів. У кар`єрі спостерігається дія потужних електромагнітних полів і викиди маловивчених газів, зокрема з вмістом фенолу тощо. Згідно із законодавством, власник копальні несе витрати, пов`язані з достроковим (на п`ять років раніше звичного) виходом на пенсію працівників, що мають достатній стаж роботи у шкідливих умовах.

Хоча незаконність дій власника ПГЗКу - компанії Fеrrехро має очевидний характер, звернення працівників комбінату до компетентних державних органів залишається без належної відповіді”, - констатував О.КЛЯШТОРНИЙ.

У зв`язку з цим, за його словами, "Народна солідарність" планує провести пікетування ряду міністерств і відомств. «7 липня ми організовуємо пікет біля Міністерства праці і соціальної політики; 8 липня - біля входу до Кабінету міністрів; 9 липня - біля Генеральної прокуратури України. На 12 липня планується пікетування Адміністрації Президента України, - повідомив глава "Народної солідарності". - Наша вимога: повернути робітникам кар`єру право, яке незаконно у них забране, на пільгове пенсійне забезпечення».

Екс-глава Фонду держмайна України, голова громадського об`єднання “Союз жінок України “За майбутнє дітей”, яка брала участь в прес-конференції, Валентина СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО переконана, що те, що відбувається сьогодні на ПГЗКу, не є винятком для України. «Влада не наважується офіційно заявити про збільшення пенсійного віку у країні, але фактично робить це завдяки кулуарним домовленостям з власниками підприємств. На багатьох підприємствах штучно зменшується кількість людей, які мають право йти на пенсію на пільгових умовах. При цьому ті профспілки, які мали б контролювати виконання колективних договорів на підприємствах, на жаль, цього не роблять. Сьогодні на ряді підприємств ГМК з людей намагаються зробити рабів, необґрунтовано збільшуючи виробниче навантаження і скасовуючи пільги за шкідливість. Добре, що з`являються профспілки, які захищають трудящих, а не інтереси власників», - відзначила В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО.

Довідка УНІАН. ВАТ "Полтавський ГЗК" – один з найбільших в Україні виробників і експортерів залізорудних окатишів, які використовуються у чорній металургії і виробництві сталі.

97,31% акцій Полтавського ГЗКу належить фірмі Ferrexpo AG (Швейцарія).

Ferrexpo plc володіє 100% акцій Ferrexpo AG. Компанія зареєстрована на Лондонській фондовій біржі у червні 2007 року під тикером FXPO.