Київ. 2 липня. УНІАН. Адвокат Микола КУШНІРЕНКО просить Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА притягти до відповідальності працівників правоохоронних органів, які з 2 березня цього року без рішення суду незаконно утримують у СІЗО-13 громадянина Левка КОНОНЕНКА.

Про це адвокат заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами М.КУШНІРЕНКА, наприкінці вересня минулого року Л.КОНОНЕНКА було затримано співропітниками міліції Деснянського району Києва за підозрою у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень 45-річному чоловіку, які призвели до його смерті.

Відео дня

Як зазначив адвокат, у ніч на 24 вересня 2009 року потерпілий у нетверезому стані прийшов до квартири своєї співмешканки і вчинив там скандал. За словами М.КУШНІРЕНКА, його підзахисний, його знайома, господарка квартири разом із дорослим сином намагалися заспокоїти винуватця конфлікту. Коли їм вдалося вивести його на вулицю, Л.КОНОНЕНКО та його знайома пішли до своєї оселі для того, щоб викликати міліцію, залишивши нетверезого чоловіка разом із сусідами, попросивши їх не застосовувати до нього фізичну силу. Втім, як сказав адвокат, коли прибув наряд міліції, чоловік вже був непритомним і через деякий час помер.

Як наголосив М.КУШНІРЕНКО, коли він вивчив матеріали справи, з’ясувалося, що в них "відсутні будь-які докази, що саме Л.КОНОНЕНКО є винуватцем смерті потерпілого". Крім того, органи прокуратури "протягом одного дня" перекваліфікували обвинувачення його підзахисному на статтю "навмисне вбивство", не враховуючи показів свідків, які стверджували, що до смерті людини винні зовсім інші люди, зауважив адвокат.

За його словами, 2 березня сплив визначений судом термін тримання Л.КОНОНЕНКА під вартою, але ні керівництво СІЗО, ні міліція, ні прокуратура, до якої М.КУШНІРЕНКО звертався, не враховують це і продовжують незаконно утримувати людину під вартою.

"Ми звертаємося до Президента з цього приводу: шановний Вікторе Федоровичу, наведіть порядок у правоохоронній системі, бо за таких теперешніх умов її діяльності страждають люди", - наголосив М.КУШНІРЕНКО.