Київ. 1 липня. УНІАН. На виборах депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад буде активно застосовуватись адміністративний ресурс і підкуп виборців.

Таку думку висловив голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Коментуючи внесений до парламенту Партією регіонів законопроект про місцеві вибори, експерт зазначив: «Найбільшою проблемою цього законопроекту є фактично норма, яка обмежує конституційне право громадян на пасивне волевиявлення. Якщо виходити з норми цього закону, яка в першу чергу стосується того, що право висунення кандидатів на посади депутатів міських, районних, обласних рад, а також на посади міських голів, надається виключно місцевим осередкам партій, більше того, які зареєстровані не раніше ніж за рік до виборів».

Відео дня

Крім того, на думку О.ЧЕРНЕНКА, суттєве скорочення строків проведення передвиборчої кампанії дає преференції для провладних кандидатів або тих, хто має суттєвий адміністративний ресурс.

“Тому що шляхом чесної, відкритої агітації, тонких виборчих технологій в такий короткий термін результат забезпечити проблематично. Тому буде ставка на адмінресурс, на правоохоронний ресурс, на підкуп виборців, на фальшування результатів виборів”, - вважає О.ЧЕРНЕНКО.

Також він прогнозує, що у зв`язку з короткими строками проведення виборів можуть бути зірвані певні етапи підготовки до них, що “може дати певні підстави для пізнішого оскарження результатів виборів”.

Крім того, на думку експерта, принцип формування виборчих комісій не забезпечує рівності представництва кандидатів та політичних сил в них.

У свою чергу, коментуючи проект закону про місцеві вибори, директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Ігор ПОПОВ зазначив: “Останні президентські вибори показали, що в суспільстві дуже великий запит на оновлення політичних еліт, і це оновлення могло статися хоча би на місцевому рівні. Проте аналіз закону показує, що влада взяла курс на консервацію самої себе, а не на оновлення і на розвиток”.

На думку експерта, про це свідчить заборона на участь у місцевих виборах блоків політичних партій, заборона на самовисунення кандидатів на посади міських голів, а також відсутність у законопроекті норми про проведення другого туру виборів міських голів.

Крім того, за словами І.ПОПОВА, законопроект фактично не дозволяє брати участь у виборах місцевим політикам, які підтримують нові всеукраїнські політичні проекти. Зокрема, це стосується прихильників партії “Сильна Україна” Сергія ТІГІПКА, “Фронту змін” Арсенія ЯЦЕНЮКА та інших.

Як повідомляв УНІАН, 29 червня лідер фракції Партії регіонів Олександр ЄФРЕМОВ зареєстрував у Верховній Раді проект закону про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Законопроект передбачає проведення виборів депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою.